Najnovije

Erdogan otkrio šta će tražiti od Putina

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će zahtevati da ruski proizvodi budu isporučeni preko crnomorskog koridora uspostavljenog sporazumom uz posredovanje UN, kada se bude sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledeće sedmice, javila je TV stanica Haberturk.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Erdogan je rekao novinarima u avionu, prilikom povratka iz posete Balkanu, da će izvoz ruskih žitarica i drugih proizvoda pomoći siromašnim zemljama koje su u teškoj situaciji.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nedavno je upozorio da sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica možda neće biti produžen nakon njegovog isteka, jer do sada ništa nije urađeno da bi se omogućio ruski izvoz žita i đubriva.

- Sporazum je sklopljen na četiri meseca, a to znači da ističe u novembru. Dogovor bi inače trebalo da bude produžen. S obzirom na rezultate, odnosno da nema rezultata u vezi sa ruskim izvozom u okviru sporazuma, ništa ne isključujem - saopštio je ruski diplomata novinarima u utorak, prenosi TASS.

On je naveo i da Moskva "želi da vidi kako se ruski deo sporazuma sprovodi".

Nebenzja je naglasio da u sklopu ovog sporazuma nije izvezeno rusko žito, a da to nije bio slučaj ni sa izvozom ruskog đubriva, navodi ruska agencija.

Sporazum koji ima za cilj da pomogne oko izvoza ukrajinske i ruske hrane i đubriva na svetska tržišta potpisan je 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje UN i Turske.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA