Najnovije

JASNO JE DA ZAPAD I PRIŠTINA IMAJU ISTI KRAJNJI CILJ! Milivojević: Ne treba očekivati da će Kurti promeniti stav

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije promenio stav ni nakon posete izaslanika EU za dijalog Beograda i Pritšine Miroslava Lajčaka, dodajući da zbog toga ne očekuje napredak na sastanaku 18. marta u Ohridu.

Milivojević navodi da se na osnovu onoga što se moglo čuti prilikom posete Lajčaka Prištini, nema nikakvih promena u stavu Kurtija koji nastavlja priču o međusobnom priznanju.

- On želi da priča isključivo o evropskom planu na osnovu međusobnog priznanja. Zato ne treba očekivati promenu njegovog stava ni na Ohridu bez obzira na pritiske američkih zvaničnika da se formira što pre ZSO kao prethodno pitanje - navodi Milivojević.

Kako kaže, Kurti u tom svom tvrdom stavu očigledno ima podršku EU.

- I za EU je prioritet evropski plan i njegova implementacija. U Briselu smatraju da evropski plan neće imati nikakvo dejstvo ukoliko ga obe strane u potpunosti ne prihvate i ne počnu sa njegovom primenom. Zato će implementacija tog plana biti, pre svega, na dnevnom redu sastanka na Ohridu - analizira Milivojević.

On, zbog svega toga, ne očekuje da će se u Severnoj Makedoniji desiti nešto važno.

- Razgovaraće se načelno o evropskom planu, ali ne o njegovoj implementaciji. Neće biti nikakvih potpisa. Jasno je da Zapad i Priština imaju isti krajnji cilj, a to je priznanje nezavisnosti Kosova, a ZSO vide kao zajednicu u nezavisnom Kosovu. Brisel po svemu sudeći želi da reši kosovsko pitanje po principu "mi vama ZSO, a vi nama priznanje - zaključuje Milivojević.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov veruje da je, ipak, moguće ostvariti napredak u dijalogu na Ohridu.

- Ako je sve pripremljeno u vezi sa evropskim planom uz punu asistenciju EU i SAD i ako su posrednici u dijalogu Beograda i Prištine potvrdili uslov Srbije da bez ZSO nema pregovora mislim da postoji mogućnost da se naprave konkretni koraci na Ohridu. Glavna tema će biti implementacija evropskog plana, a videćemo da li će biti potpisa ili samo dobre vere da se ispuni taj plan - analizira Popov.

Kako kaže, ne veruje da će Zapad dati još prostora Prištini i Beogradu za "vrdanje".

- Mislim da će ponuda biti u formi "uzmi ili ostavi". Ko ne želi da prihvati implementaciju mogao bi da se susretne sa sankcijama, EU jeste dala zeleno svetlo Prištini za viznu liberalizaciju, ali to bi mogla da bude šargarepa koja će se pretvoriti u štap ako Kurti ne bude kooperativan na Ohridu i da ta odluka bude suspendovana - ocenjuje Popov.

Popov smatra da i jedna i druga strana imaju neugodne tačke u evropskom planu.

- Priština mora da formira ZSO i da napravi sporazum sa SPC dok Beograd mora da prihvati da se neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije - zaključuje Popov.

Vagner nareduje kroz Bahmut, probijen Ukrajinski front zapadno od grada, pogođen vojni konvoj (FOTO/MAPA)

Izvor: Kosovo online
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA