Najnovije

U MOSKVI OSNOVAN MEĐUNARODNI POKRET RUSOFILA!

Na osnivačkom kogresu govorio Sergej Lavrov, a pozdravne poruke uputili predsednik Putin i patrijarh Kiril

Foto: ria.ru

Osnivački kongres Međunarodnog pokreta rusofila (MIR, po francuskoj skraćenici) okupio je 14. marta u Moskvi pristalice prijateljstva sa Rusijom iz četrdeset šest zemalja sveta. Na Kongresu učestvuju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, predsednik društva Cargrad Konstantin Malofejev, lider bugarskog pokreta rusofila Nikolaj Malinov, glumac Stiven Sigal i drugi, prenosi sajt TV kanala Cargrad.

Ističe se da se kongres odvija u periodu pokušaja zapadnih zemalja da ukinu rusku kulturu i predstave Rusiju u negativnom svetlu. Susret će pokazati da širom sveta postoje ljudi koji su naklonjeni Rusiji, koji su svesni uloge ruske civilizacije u istoriji i koji podržavaju politiku Moskve.

Fotografije pogledajte OVDE

Pozdravnu poruku učesnicima i gostima kongresa uputio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. On je istakao da se društveni pokret u nastajanju zasniva na dugogodišnjim tradicijama prijateljstva i međusobnog poštovanja koje vezuju Ruse sa drugim narodima. Te tradicije su žive uprkos činjenici da se u mnogim zemljama raspiruje antiruska histerija, ugnjetavaju se naši sunarodnici i oni koji ih simpatišu, a na dela ruskih klasika se nameću zabrane i ograničenja. Predsednik je napomenuo da Rusija visoko ceni rešenost da se odupre rusofobskoj kampanji i želju za dijalogom i saradnjom.

U svojoj poruci, poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril ukazao je na aktuelnost stvaranja pokreta, napominjući da je u uslovima rusofobije koja se širi svetom posebno važno osetiti podršku istomišljenika.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u svom govoru na kongresu konstatovao da se danas u evropskim zemljama širi pravi nacizam. U tim uslovima sve je važnije odupreti se diktatu u svim njegovim manifestacijama, sačuvati humani odnos prema ljudima. On je napomenuo da Rusija nikome ne nameće svoj stav i da se ne udružuje ni protiv koga.

Nikolaj Malinov je autor ideje o stvaranju MIR-a. Prema njegovim rečima, o osnivanju organizacije se već nekoliko godina razgovara na različitim nivoima, uključujući i Rusiju. Planirano je otvaranje filijala MIR u različitim zemljama sveta.

„Mi inicijatori smatramo da je u današnjoj teškoj geopolitičkoj situaciji za Rusiju vreme da se stvori Međunarodni pokret rusofila i time svedočimo o našoj naklonosti, ljubavi i raspoloženju prema Rusiji i ruskom narodu“, rekao je on.

Međunarodni pokret rusofila postaće poseban front otpora rusofobiji i fašizmu, kaže Nikolaj Malinov, koji je na čelu istoimenog bugarskog pokreta. On je precizirao da su rusofili inspirisani tradicionalnim vrednostima, idejom jake države i multipolarnog sveta.

Kongres će razmotriti i usvojiti Manifest MIR-a. U njegovom tekstu se navodi da će učesnici pokreta doprineti širenju ruske kulture i duhovnosti, kao i pouzdanim informacijama o Rusiji po aktuelnim pitanjima i jačati narodnu diplomatiju u odbrani multipolarnog sveta.

„Kroz narodnu diplomatiju, rusofili širom sveta mogu biti izuzetno korisni institucionalnim kulturnim, ekonomskim i političkim subjektima u svojim zemljama, promovisati potragu za uzajamnim razumevanjem i raditi na prevazilaženju neprijateljstva, dezinformacija i nepoverenja u savremenom svetu sukoba“, kaže se u nacrtu manifesta.

Na poziv organizatora, iz Srbije, a u ime Srpsko-ruskog bratstva, učestvuju narodni poslanici Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić i Borko Puškić.

Ukrajinci se ubrzano evakuišu iz Kupjanska! Dok ceo svet gleda u Bahmut - Rusi napreduju ka ključnom gradu?

Izvor: nacionalist.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA