Najnovije

OVO JE "KRITIČNA TAČKA" RATA U UKRAJINI! Kina upozorila na veliku opasnost

Sukob u Ukrajini će eskalirati, ako mirovni proces ne počne uskoro, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

Foto: Printskrin

Borbe između Rusije i Ukrajine su dostigle "kritičnu tačku", rekao je Ćin tokom svoje godišnje konferencije za novinare u Pekingu u utorak.

„Ili će doći do prekida neprijateljstava, obnavljanja mira i kretanja ka političkom rešenju, ili će se doliti ulje na vatru, kriza će se proširiti, a situacija će izmaći kontroli“, upozorio je on.

Diplomata je istakao da je sada vreme za "smirenost, zdrav razum i dijalog", insistirajući da razgovori "treba da počnu što je pre moguće".

Tokom pregovora treba poštovati legitimne bezbednosne brige svih strana, jer je to jedini način da se postigne dugoročni mir i stabilnost u Evropi, rekao je on.

Ćin je takođe izrazio žaljenje što su prethodni pokušaji pokretanja mirovnog procesa za okončanje sukoba bili „više puta potkopavani“.

"Postoji 'nevidljiva ruka' koja gura sukob ka eskalaciji i pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu da služi određenoj geopolitičkoj agendi", rekao je on.

Moskva je više puta govorila da je sukob u Ukrajini „proksi rat“ koji protiv Rusije vode SAD i njeni saveznici iz NATO-a, koji Kijevu obezbeđuju oružje, sredstva i obaveštajne podatke.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je prošle nedelje ponovio da je Moskva spremna da razmotri mirovne predloge „koji su napravljeni iz iskrene želje da se pronađe političko rešenje“ za krizu. Međutim, Lavrov je istakao da od prošlog marta nije bilo tako ozbiljnih mirovnih ponuda ni od Kijeva ni od njegovih zapadnih pristalica. Naprotiv, „Ukrajina se ubeđuje da nastavi borbe“, rekao je on.

Tokom svoje konferencije za novinare, Ćin je govorio i o značaju odnosa Rusije i Kine. Tokom prošle godine, Peking je odoleo pritisku Zapada da osudi i sankcioniše Moskvu, dok je dosledno pozivao na mirno rešavanje krize.

„Što je svet turbulentniji, to bi kinesko-ruski odnosi trebalo stabilnije da napreduju“, rekao je kineski ministar diplomatije.

Saradnja između Pekinga i Moskve „daće podsticaj za multipolarizaciju sveta i demokratiju u međunarodnim odnosima; Kroz to će se obezbediti globalna strateška ravnoteža i stabilnost“, naveo je on.

O stanju u Bahmutu pročitajte OVDE.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA