Najnovije

VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE ŽIVI: Biće obeležena i slavljena i u budućnosti

U Banjaluci je danas obeležen Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog puka, a predsednik Srpske Milorad Dodik je poručio da je ovaj datum veoma važan u istoriji srpskog naroda.

VRS (Foto: Jutjub)

"Veoma važan datum u istoriji srpskog naroda - 12. maj 1992. godine kada je formirana VRS kao oružani, odbrambeni izraz borbe za slobodu našeg naroda na ovim prostorima. Vojska koja je bila narodna, slobodarska, patriotska, antifašistička i vojska koja nije počinila zločine i časno se borila za slobodu ovog naroda", istakao je Dodik.

Izrazivši žaljenje zbog ukidanje Vojske Republike Srpske, Dodik je poručio da je to bio loš datum u istoriji srpskog naroda u BiH.

"Žao nam je i krivo zbog ukidanja VRS. To je loš datum u istoriji našeg naroda", naveo je predsednik Republike Srpske.

On je rekao da Treći pešadijski puk neguje i baštini tradiciju VRS.

"Vojska Republike Srpske je narodna, živi u narodu i ostaće ona koja će biti obeležena i slavljena i u budućnosti. Čast svim stradalim pripadnicima VRS-a za slobodu srpskog naroda", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske Skupština srpskog naroda u BiH donela je na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 210 hiljada boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23. 801 pripadnik položio život u temelje Srpske, dok ih je 40.000 ranjeno.

Vojno nasleđe i identitet Vojske Republike Srpske neguje Treći pešadijski (Republika Srpska) puk.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA