Najnovije

Naše bake su znale najbolje: Čaj od luka ublažava kašalj, bolove u grlu i tegobe od prehlade i gripa 

Čaj od luka je lak za pripremu, a možete da ga pijete svakodnevno, u većim količinama 

Lečenje prirodnim lekovima je najstariji metod lečenja. Naši stari su tokom istorije naučili da prepoznaju i koriste lekovito bilje koje je uspevalo na njihovom podneblju.

Tako je i sa crnim lukom. Tačnije, čajem od ovog povrća koji provereno pomaže pri ublažavanju kašlja, bolova u grlu i tegoba uzrokovanih prehladom  

Priprema: Glavicu crnog luka srednje veličine isecite na četiri dela i prelijte s tri šoljice vode. Ako luk nije prskan, isecite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Zatim ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga "popraviti" drugim lekovitim biljem. Tokom kuvanja ubacite listić žalfije ili nekoliko kašičica kamilice ili majčine dušice. 

Raskuvan luk možete kasnije da upotrebite kao dodatak jelima od krompira ili varivima.

Kao što smo već rekli, ovaj čaj prvenstveno je delotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje bolova u grlu, prehlade i gripa. Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. 

Čaj od crnog luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera.

Čaj od crnog luka je dobar i za detoksikaciju i jačanje organizma.

10 stvari koje možete da uradite za dobar početak dana

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA