Najnovije

Britancima se crno piše, starosna granica za penziju se povećava na 71 godunu

Protivnici predloga za kasniji odlazak u penziju kažu da će tako prosečan Britanac jedva desetak godina moći da uživa u teško sticanoj penziji.

Foto: Pixabay

U Velikoj Britaniji se raspravlja o mogućnosti da se starosna granica za odlazak u penziju poveća sa sadašnjih 66 na 71 godinu do 2050. godine. Ovaj predlog je rezultat istraživanja koje je sproveo Međunarodni centar za dugovečnost (ILCUK), koji je analizirao uticaj rasta očekivanog životnog veka i pada nataliteta na penzioni sistem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Trenutna starosna granica za penzije u Velikoj Britaniji, koja iznosi 66 godina, trebalo bi da se poveća na 67 između maja 2026. i marta 2028. godine. Očekuje se da će se dodatno povećati na 68 do 2044.

Od 1948. do 2010. godine, starosna granica za državnu penziju bila je 60 godina za žene i 65 za muškarce.

Prema ILCUK, povećanje starosne granice za penziju je neophodno da bi se održao sadašnji odnos broja radnika i penzionera, koji je ključan za finansiranje državnih i privatnih penzija. Ujedinjeno Kraljevstvo isplaćuje državnu penziju koja trenutno prosečno iznosi 238 evra nedeljno, a većina britanskih penzionera prima i privatnu penziju.

Međutim, povećanje starosne granice za penziju nije jedino rešenje za penzioni problem. ILCUK, takođe, ističe da je potrebno ulagati u prevenciju i lečenje hroničnih bolesti, koje smanjuju radnu sposobnost i povećavaju troškove zdravstvene i socijalne zaštite.  Potrebno je, takođe, podsticati imigraciju kvalifikovane radne snage, koja bi nadoknadila nedostatak domaćih radnika.

Predlog ILCUK-a je naišao na različite reakcije u javnosti i stručnoj zajednici. Neki smatraju da je povećanje starosne granice za penziju neizbežno i pravedno, jer odražava produženje životnog veka i omogućava održivost penzionog sistema. 

Drugi smatraju da je povećanje starosne granice za penziju nehumano i diskriminatorno, jer će nesrazmerno pogoditi siromašnije i bolesnije ljude, koji ionako imaju kraći životni vek i manje mogućnosti za rad.

Pitanje starosne granice za penziju je veoma osetljivo, jer se tiče budućnosti miliona ljudi. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prosečan životni vek u Velikoj Britaniji je 81,4 godine za oba pola, 79,4 godine za muškarce i 83,4 godine za žene. 


Foto: Pixabay

Prosečan životni vek u Velikoj Britaniji se povećavao tokom 20. i 21. veka, zahvaljujući poboljšanju zdravstvene zaštite, higijene, ishrane, obrazovanja i socijalne sigurnosti. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, rast je usporio ili se čak i smanjio, zbog faktora kao što su gojaznost, pušenje, alkohol, zagađenje, nejednakost i pandemija kovida-19.

Protivnici predloga za kasniji odlazak u penziju kažu da će tako, prosečan Britanac samo desetak godina moći da uživa u teško sticanoj penziji.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA