Najnovije

KIJEV OČAJAN! Nemoguće pobeći od ruskih projektila

Posle masovnih ruskih napada na Ukrajinu, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Zapad da Ukrajini obezbedi protivraketne sisteme zemlja-vazduh, napominjući da je to jedino oružje koje je Ukrajini očajnički potrebno za odbranu u ovom trenutku.

Dajte nam proklete Patriote, rekao je Kuleba u intervjuu za Politiko, misleći na sistem protivvazdušne odbrane SAD.

- Kada bismo imali dovoljno Patriota, mogli bismo da zaštitimo ne samo živote naših ljudi, već i našu ekonomiju od uništenja - dodao je on.

Ukrajinski ministar ističe da bi ovi sistemi pomogli i da se poboljša situacija na liniji fronta, gde ruski avioni koriste navođene bombe kako bi pomogli ruskim snagama da steknu prednost u ofanzivnim operacijama.

Samo sat vremena pre nego što je Kuleba razgovarao sa novinarima Politika, Rusija je pokrenula razorni vazdušni napad na Kijev. Nekoliko  eksplozija odjeknulo je samo nekoliko trenutaka nakon što su se sirene za vazdušni napad oglasile širom grada. Kuleba je u to vreme bio u gradskoj botaničkoj bašti.
Kuleba je upozorio da su navođene rakete oružje od kojeg je nemoguće pobeći.

- To vam samo pada na glavu i uništava sve. Gubimo pozicije i jedini način da to sprečimo je da obaramo avione koji nose bombe. Potrebni su nam sistemi protivvazdušne odbrane na linijama fronta - rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Fajnenšel tajms je prošle nedelje izvestio da je Bela kuća zatražila od ukrajinske vlade da zaustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu i naftna postrojenja, strahujući da će ukrajinski udari dronovima podići globalne cene energije. Kuleba nije želeo da potvrdi ove navode, rekavši samo da ponekad oseća da zapadni saveznici žele da se Ukrajina bori sa jednom rukom vezanom na leđima.

- Kijev je, naravno, bezuslovno zahvalan za svu podršku koja dolazi od zapadne alijanse. Ali brinemo da akcije saveznika nisu uvek u skladu sa njihovom retorikom i, kako se rat odugovlači, oni se vraćaju na uobičajeno način vođenja politike - dodao je ukrajinski ministar.

Upitan o paketu pomoći SAD od 60 milijardi dolara Ukrajini, koji republikanci u Kongresu koče mesecima, Kuleba je oprezno odgovorio da bi pozdravio odluku koju donesu Amerikanci. Svaki put kada čujem novi rok za isporuku pomoći, samo kažem: 'Bog blagoslovio Ameriku i Kongres SAD'", kaže Kuleba.

Povodom nemačke isporuke naoružanja, odnosno odbijanja da pošalje rakete dugog dometa Taurus, Kuleba je odgovorio da više ne želi da ulazi u tu temu.

- Umoran sam od odgovaranja na ova pitanja. Žao mi je. Možete me citirati, nemam ništa protiv. Ali svaki put kada odgovorim na pitanje, dobijem iritantne povratne informacije iz Berlina. Ostavite to njima. Dobili su sami u ovu situaciju. Neka sami nađu izlaz -  rekao je Kuleba.

Francuski predsednik Emanuel Makron je ovoga puta uspeo da izbegne Kulebinu kritiku nakon što je rekao da ne isključuje slanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajinu ako je to ono što je potrebno za poraz Rusije.

- Savršeno sam svestan da Evropljani nisu navikli na ideju rata. Ali to je nemar koji Evropljani jednostavno ne mogu da priušte, ni sebi ni svojoj deci. Ukrajina može da pobedi. Ali ako Ukrajina izgubi, Putin neće stati - upozorio je Kuleba.

PUTIN BESAN NA ERDOGANA: Napad na Krokus Siti Hol za Rusiju je kraj priče sa Ankarom! Turska je saučesnik masakra u Moskvi!

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA