Najnovije

Uskoro svi lokalni izbori?!

U vladajućoj koaliciji ozbiljno se razmatra opcija da redovni lokalni izbori budu održani 2. juna, kad i beogradski, a raspisivanju izbora prethodila bi izmena Zakona o lokalnim izborima, saznaje N1 iz izvora bliskog vrhu vlasti.

Foto: Jutjub

Kako je objasnio izvor N1, vrh vlasti je na korak od odluke da prihvati zahtev opozicije istaknut 3. aprila da svi lokalni izbori budu održani u istom danu. To bi se, dodaje, omogućilo izmenom člana 35, tako što bi izbori mogli da budu raspisani najranije 150 umesto sadašnjih 120 dana.

Time bi redovni lokalni izbori u 88 gradova i opština, među kojima je i 17 beogradskih opština, mogli da budu održani 2. juna, istovremeno kad i glasanje za odbornike Skupštine grada Beograda.

Inače, lokalni izbori moraju da budu raspisani najkasnije 45 dana pre dana održavanja, u ovom slučaju do 18. aprila, a uslov za to je da poslanici Narodne skupštine prethodno izglasaju izmene zakona.

Podsetimo, jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić istakao je nakon drugog sastanka sa predstavnicima vlasti u Skupštini Srbije da je moguće da svi lokalni izbori budu održani u istom danu tako što bi bio izmenjen član 35 Zakona o lokalnim izborima. Time bi se, kako je rekao Aleksić, stekli uslovi da i ostali lokalni izbori budu 2. juna, za kada su već raspisani izbori za odbornike beogradskog parlamenta.

Prostor za mogućnost da i ostali lokalni izbori budu održani istovremeno sa beogradskim ostavila je i predsednica parlamenta Ana Brnabić, koja je nakon trećeg Kolegijuma predstavnika vlasti i dela opozicije istakla da su beogradski izbori raspisani u "najkasnijem mogućem roku", a da o tome kada će biti raspisani ostali lokalni izbori "treba razgovarati sada".

- Što se svih ostalih lokalnih izbora tiče, i dalje nudim ukoliko žele da razgovaramo o datumu održavanja tih izbora, ukoliko ne žele, oni će biti održani kad im je vreme, u julu ili avgustu - poručila je tada Brnabić.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA