Најновије

Коме сметају заједничке инвестиције Српске и Србије?

Захтев 24 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине да Уставни суд БиХ поништи решења и одлуке Републике Српске о давању концесије за изградњу и коришћење три ХЕ на Дрини у општини Фоча је покушај укидања уставних надлежности и удар на Српску.

ХЕ на Дрини (Фото: Јутјуб)

Без одговора је питање зашто и коме у БиХ сметају инвестиције из Србије ако се стално промовише потреба за страним инвеститорима.

Евентуално прихватање апелације увело би БиХ у најкрупнију кризу од рата - поручују званичници Српске.

Подсећамо, 13. новембра у Бањалуци је потписан Споразум о реализацији пројекта Хидроенергетског система “Горња Дрина”, вредан 520 милиона евра.

Без сагласности централних власти у Сарајеву Република Српска не може ништа да гради на својој територији, а поготово са Србијом - порука је најновије апелације Уставном суду.

Синхронизовани удар на заједнички пројекат Бањалуке и Београда, започео је “одлазећи” високи представник а настављају 24 посланика бошњачких и тзв. пробасанских странака:”Ради спречавања штетних посlедица, посланици су предложили да Уставни суд БиХ донесе привремену меру којом се обуставља примена одлука, решења и уговора о додели концесије ради изградње хидро-енергетских потенцијала на реци Дрини, до коначне одлуке Суда.”

У оспоравању пројекта “Горња Дрина” придружио им се и Бакир Изетбеговић, једино добро у његовој изјави јесте што је коначно Републику Српску назвао пуним именом.

- Централе које Србија намерава градити са Републиком Српском зашто не гради са БиХ - рекао је председник СДА.

Изетбеговић, али и посланици који су упутили апелацију, пренебрегавају кључну чињеницу да су према Дејтонском спопразум природна богаства укључујући и воде својина ентитета и да БиХ до сада никада није доделила ниједну концесију.

Јавност треба да зна да је спорна одлука на коју се позивају донесена прегласавањем српских судија од стране странаца и Бошњака у Уставном суду БиХ.

- Имајући на уму претходна искуства са доношењем одлука УС БиХ, оправдано сумњамо да ће ово бити још један покушај рушења Устава и укидања уставних надлежности Републике Српске од Уставног суда БиХ, да ће то бити директи атак не само на надлежности већ и економски развој Српске - нагласила је Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Власти Републике Српске би без сумње добиле аплаузе и медијску подршку из другог дела БиХ да су споразуме о изградњи ХЕ на Дрини потписали са рецимо аустријском, њемачком или неком компанијом из Турске.

Овако, политичко Сарајево је поново показало нерационалну одбојност према свему што има предзнак српски па макар то био и развојни пројекат користан за све у БиХ.

- Изградња ХЕ на горњем току Дрине није питање које треба да изазива пажњу посланика у ПС БиХ. А знате шта смета њима, смета што је тај пројекат почео да се реализује у сарадњи Електопривреда Српске и Србије - каже Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Шта ће бити са ауторима тешких грешака према Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Глас Српске

- Просто је невјероватно како се нису сјетили да тако нешто предложе када је био потписан предуговор са њемачким концерном РВ. То само говори о србофобији као подлози за реаговање. Стално промовишемо потребу за страним инвестицијама а сада када је Србија инвеститор онда се тражи реакција Уставног суда Бих да Србија не би инвестирала - категоричан јр Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Представничкок дому ПС БиХ.

Још 2006. Српска и Србија потписале су Споразум о успостављању специјалних паралелних односа чији циљ између осталог и кориштење природних ресурса.

Тај Споразум је прошао и провјеру Уставног суда БиХ и основа је за недавно потписану изјаву о коришћењу хидропотенцијала Дрине, пренси РТРС.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА