Najnovije

Kome smetaju zajedničke investicije Srpske i Srbije?

Zahtev 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine da Ustavni sud BiH poništi rešenja i odluke Republike Srpske o davanju koncesije za izgradnju i korišćenje tri HE na Drini u opštini Foča je pokušaj ukidanja ustavnih nadležnosti i udar na Srpsku.

HE na Drini (Foto: Jutjub)

Bez odgovora je pitanje zašto i kome u BiH smetaju investicije iz Srbije ako se stalno promoviše potreba za stranim investitorima.

Eventualno prihvatanje apelacije uvelo bi BiH u najkrupniju krizu od rata - poručuju zvaničnici Srpske.

Podsećamo, 13. novembra u Banjaluci je potpisan Sporazum o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”, vredan 520 miliona evra.

Bez saglasnosti centralnih vlasti u Sarajevu Republika Srpska ne može ništa da gradi na svojoj teritoriji, a pogotovo sa Srbijom - poruka je najnovije apelacije Ustavnom sudu.

Sinhronizovani udar na zajednički projekat Banjaluke i Beograda, započeo je “odlazeći” visoki predstavnik a nastavljaju 24 poslanika bošnjačkih i tzv. probasanskih stranaka:”Radi sprečavanja štetnih posledica, poslanici su predložili da Ustavni sud BiH donese privremenu meru kojom se obustavlja primena odluka, rešenja i ugovora o dodeli koncesije radi izgradnje hidro-energetskih potencijala na reci Drini, do konačne odluke Suda.”

U osporavanju projekta “Gornja Drina” pridružio im se i Bakir Izetbegović, jedino dobro u njegovoj izjavi jeste što je konačno Republiku Srpsku nazvao punim imenom.

- Centrale koje Srbija namerava graditi sa Republikom Srpskom zašto ne gradi sa BiH - rekao je predsednik SDA.

Izetbegović, ali i poslanici koji su uputili apelaciju, prenebregavaju ključnu činjenicu da su prema Dejtonskom spoprazum prirodna bogastva uključujući i vode svojina entiteta i da BiH do sada nikada nije dodelila nijednu koncesiju.

Javnost treba da zna da je sporna odluka na koju se pozivaju donesena preglasavanjem srpskih sudija od strane stranaca i Bošnjaka u Ustavnom sudu BiH.

- Imajući na umu prethodna iskustva sa donošenjem odluka US BiH, opravdano sumnjamo da će ovo biti još jedan pokušaj rušenja Ustava i ukidanja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od Ustavnog suda BiH, da će to biti direkti atak ne samo na nadležnosti već i ekonomski razvoj Srpske - naglasila je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Vlasti Republike Srpske bi bez sumnje dobile aplauze i medijsku podršku iz drugog dela BiH da su sporazume o izgradnji HE na Drini potpisali sa recimo austrijskom, njemačkom ili nekom kompanijom iz Turske.

Ovako, političko Sarajevo je ponovo pokazalo neracionalnu odbojnost prema svemu što ima predznak srpski pa makar to bio i razvojni projekat koristan za sve u BiH.

- Izgradnja HE na gornjem toku Drine nije pitanje koje treba da izaziva pažnju poslanika u PS BiH. A znate šta smeta njima, smeta što je taj projekat počeo da se realizuje u saradnji Elektoprivreda Srpske i Srbije - kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Šta će biti sa autorima teških grešaka prema Srbiji, saznajte OVDE.

Izvor: Glas Srpske

- Prosto je nevjerovatno kako se nisu sjetili da tako nešto predlože kada je bio potpisan predugovor sa njemačkim koncernom RV. To samo govori o srbofobiji kao podlozi za reagovanje. Stalno promovišemo potrebu za stranim investicijama a sada kada je Srbija investitor onda se traži reakcija Ustavnog suda Bih da Srbija ne bi investirala - kategoričan jr Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkok domu PS BiH.

Još 2006. Srpska i Srbija potpisale su Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa čiji cilj između ostalog i korištenje prirodnih resursa.

Taj Sporazum je prošao i provjeru Ustavnog suda BiH i osnova je za nedavno potpisanu izjavu o korišćenju hidropotencijala Drine, prensi RTRS.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA