Najnovije

(VIDEO) Gabor Vona: SAD spremaju "ukrajinski scenario" u Mađarskoj

MOSKVA - Gabor Vona, predsednik partije "Jobik - Pokret za bolju Mađarsku", čiji skupovi su inače u Vojvodini zabranjivani kao neofašistički i nezakoniti, gostovao je na kanalu "Rossia 24" i izjavio da specijalne službe SAD-a spremaju u Mađarskoj "ukrajinski scenario".
Gabor Vona, lider mađarske organizacije "Jobik" (Foto: JuTjub)

Gabor Vona, lider mađarske organizacije "Jobik" (Foto: JuTjub)

On je dao intervju u kojem je objasnio svoje stanovište i o pitanjima vezanim za Rusiju, rusko-mađarske odnose, te posebno rat u Ukrajini, a poručio je da su oni iz Mađarske došli u Rusiju da se sretnu sa ruskim novinarima, političarima i privrednicima sa ciljem da upoznaju rusku javnost i elitu sa trenutnom političkom situacijom u Mađarskoj. Vona je istakao da specijalne službe Sjedinjenih Američkih Država, kako kaže, spremaju "ukrajinski scenario" u Mađarskoj. On je ocenio da su odnosi Rusije i Mađarske u uzletu, napomenuvši da je potpisan i sporazum putem kojeg Rusija odobrava Mađarskoj kredit od 10 milijardi evra.
Pročitajte još:Ustavni sud Jermenije odobrio pristupanje Evroazijskom ekonomskom savezu
Jobik zauzima poziciju treće po snazi stranke u parlamentu Mađarske, ali ima i tri poslanika u Evropskom parlamentu. Predstavlja jednu od organizacija koje su ušle u EU parlament u talasu porasta nacionalističkog opredeljenja na izborima, zajedno sa drugim "desničarskim" organizacijama po Evropi poput Nacionalnog fronta u Francuskoj i Marin Le Pen. Le Penova je odbila saradnju i mogućnost zajedničke saradnje u EU parlamentu sa Jobikom i još nizom sličnih organizacija. U Srbiji su u više navrata zabranjivali skupove Jobika u Vojvodini, upravo zbog neofašističkih ideja, te antisrpskog govora mržnje.  Jobik održava bliske odnose sa određenim hrvatskim neonacističkim organizacijama koje otvoreno veličaju lik Ante Pavelića, šefa monstruozne NDH i vođe ustaškog pokreta. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA