Najnovije

PAO VOĐA MUDŽAHEDINA U BiH: Uhapšen Sakib Mahmuljin zbog ubistva 50 Srba!

SARAJEVO- Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ uhapsili su Sakiba Mahmuljina /63/, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koji je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine za vreme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica "El mudžahedin".
Sakib Mahmuljin (Foto: Jutjub)

Sakib Mahmuljin (Foto: Jutjub)

Reč je o predmetu druge kategorije u kojem je istraga započeta u tužilaštvu pri Haškom tribunalu nakon čega je predmet prosleđen pravosuđu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Mahmuljin je osumnjičen za zločine počinjene na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica odreda "El mudžahedin", čiji su pripadnici za vreme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su prethodno oteti od druge jedinice Trećeg korpusa, koja ih je zarobila. On je osumnjičen da je za nečovečno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa naređenjima. Sakib Mahmuljin kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH tereti se da je propustio da spreči da pripadnici jedinice "El mudžahedin" počine ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, te da počinioce kazni nakon počinjenog zločina. On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice, spremaju počiniti ova krivična dela, odnosno da su ih već počinili, ali da nije ništa preduzeo kako bi sprečio zločine i kaznio počinioce, te mu se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična dela koja su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin". Mahmuljin je osumnjičen za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, civilima, ranjenicima i bolesnicima. Nakon hapšenja koje je izvršeno rano jutros u Sarajevu, osumnjičeni će biti sproveden tužiocu koji će ga ispitati i nakon toga doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje mere pritvora ili mera zabrane u skladu sa zakonom.
Pročitajte još:ZAISTA BOLESNI ZAPAD: Vođa Islamske države kandidovan za Tajmovu titulu „Ličnost godine 2015″ALBANSKI EKSTREMISTI PUCALI NA SRPSKU DEVOJČICU (7): Jezivi detalji monstruoznog napada na Srbe s Kosmeta!
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA