Najnovije

Ruska „nevidljiva“ podmornica stigla do sirijske obale

Ruska podmornica „Rostov na Donu“, opremljena krstarećim raketama, ušla je u istočni deo Sredozemnog mora u blizini sirijske obale, javila je ruska novinska agencija Interfaks. Rusko Ministarstvo odbrane te navode još uvek nije potvrdilo.
Ruska podmornica „Rostov na Donu“ (Foto: vpk-news.ru)

Ruska podmornica „Rostov na Donu“ (Foto: vpk-news.ru)

Izvor na koji se poziva „Interfaks“ rekao je da se moderna ruska podmornica klase „kilo“ pojavila u blizini sirijske obale. Reč je o podmornici koja je opremljena modernim ruskim krstarećim raketama „kalibar“. Polovinom novembra pojavili su se navodi i da je ista ta podmornica pogodila ciljeve u uporištu Islamske države u Raki. Rusko Ministarstvo odbrane još uvek se nije oglasilo po tom pitanju, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije informisan o prisustvu podmornice u tom delu Sredozemnog mora. Sredinom oktobra Rusija je gađala mete ID u Siriji modernim krstarećim raketama „kalibar“, koje je ispaljivala sa svojih ratnih brodova razmeštenih u Kaspijskom moru, a sličan napad usledio je i krajem novembra. Podmornica „Rostov na Donu“, poznata kao „unapređeni kilo“ prema šifrovanom imenu NATO, je prvi model treće generacije podmornica klase „varšavjanka“ (projekat 636). Ova „nevidljiva“ podmornica na dizel i električni pogon smatra se najtišom u svetu, poseduje produženi borbeni domet, a relativno mala veličina joj pomaže da se kreće u plitkim vodama.Naoružana je torpedima od 533 milimetra i krstarećim raketama voda—zemlja „kalibar PL“ koje su prilagođene potrebama podmornice. Teška je 4.000 tona, dostiže brzinu od 20 nautičkih milja na sat i može da zaroni do 300 metara dubine. Ima posadu od 52 člana i može da provede 45 dana na moru. NATO je takav tip podmornice nazvao „crnom rupom“ zbog njene sposobnosti da ostane neprimećena.
Pročitajte još:Neverovatno šta Kasparov priča o Putinu!PUTINOV ŠAH-MAT ZA ERDOGANA: Rasprava SB UN o vojnim akcijama TurskeKRVAVE BORBE OKO PORUŠENOG GRADA: Situacija na frontu kod Alepa (VIDEO/MAPE)
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA