Najnovije

Amerikanci usporavaju povlačenje svojih snaga iz Avganistana

SAD će izraditi plan u svrhu smanjivanja broja američkih vojnika na avganistanskom tlu za 5.500 do kraja decembra meseca. Ova je izjava došla nakon što su američki komandanti počeli zahtevati dodatne snage.
Foto: teaparty.org

Foto: teaparty.org

Bela kuća će u sledećih nekoliko dana održati sastanke kako bi doneli konačnu odluku - to će se verovatno dogoditi kada se sastanu avganistanski predsednik Ashraf Ghan i američki predsednik Barak Obama u Vašingtonu sledeće nedelje, prenosi spacewar.com. "Nije još ništa zaključeno, ali će se nešto sigurno morati menjati", izjavio je američki zvaničnik za AFP. Danas je u Avganistanu, oko 10 000 američkih vojnika. Taj bi se broj trebao smanjiti na 5.500 do kraja godine, a 2016. bi se trebao i zadnji vojnik vratiti u SAD, pre nego što Barak Obama napusti kancelariju. Nije još jasno koliko će tačno vojnika ostati u Avganistanu tokom decembra, a prema novom planu zadržaće se oko 8.000 vojnika. Američki službenici objavili su da nema nikakvog znaka da će Obama prekršiti svoje obećanje o povlačenju vojnika u SAD do kraja mandata. Najveći razlog nepovlačenja američkih snaga je ISIL. Vojni komandant koji je povezan sa ISIL-om ubijen je u napadu prošli mesec, a njegov naslednik Hafiz Waheed ubijen je od strane avganistanskih snaga u nedelju, izjavili su  zvaničnici u Kabulu. Od 10 000 vojnika koja su trenutno u Avganistanu, njih 2000 je specijalizovano za borbu protiv terorizma. NJihove su mete Al Kaida i talibanski pobunjenici. Američki komandanti zahtevaju još više vojnika kako bi nastavili borbu protiv terorizma uz obučavanje lokalnih snaga. Dva senatora Republikanaca zahtevali su promenu plana - Lindsey Graham i John McCain ; zadovoljni su što će Bela kuća revidirati svoj plan. "Zadovoljni smo medijskim natpisima koji prenose da će Obamina administracija usporiti povlačenje vojnika iz Avganistana. Potencijalno, mogao bi se povećati broj vojnika koji će nastaviti borbu protiv terorizma i obučavanje avganistanske vojske", izjavili su senatori.
Pročitajte još:Kličko prozvao Putina i poručio Zapadu: „On će izazvati Treći svetski rat“NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Naoružani crnci marširaju Teksasom i pozivaju na ubijanje policajaca (VIDEO)
Izvor: vecernji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA