Najnovije

AMERIKANCI „PLAČU”, RUSI SVE JAČI: Uz svoju južnu obalu Baltika Rusija postavila protivbrodske raketne sisteme „Bastion”!

Rusija je na obali Baltika ispred Kalinjingrada postavila ojačani divizion sa obalskim raketnim sistemima „Bastion”.

Ruski raketni sistem (Foto: Jutjub)

Sam divizion će funkcionisati u sastavu raketnih jedinica ruske Batičke ratne flote.
„Bastion” – koji je prvi put prošle nedelje primenjen u Siriji u ratnim uslovima - koristi nadzvučne protivbodske rakete „Oniks” koje imaju navođenje na cilj.
U stanju je da štiti 600 kilometara morske obale, a uništava brodove različitih klasa koji dejstvuju samostalno i kao deo pomorskih konvoja ili u sprezi sa avionima.
Ima zaštitu i od vatrenog i radioelektronskog ometanja.  Ministarstvo odbrane Rusije je 8. oktobra potvrdilo da je u Kalinjingradskoj oblasti dislociralo i mobilne raketne sisteme „Iskander-M”. Neki eksperti procenjuju da je Rusija već sa ovim sistemima na svojoj najzapadnijoj granici stekla taktičku nadmoć nad svim što NATO ima u njihovom dometu. Zato ne iznenađuje što je američki Stejt departman objavio  da rusko postavljanje raketnih sistema vazdušne odbrane S-400 i balističkih raketa „Iskander” u ruskoj enklavi Kalinjingrad „destabilizuje evropsku bezbednost”. „Rusija je upućivala pretnje da će premestiti svoje rakete „Iskander” u Kalinjingrad tokom proteklih 10 godina kao odgovor na razna dešavanja u Evropi, od kojih nijedno ne zahteva takav vojni odgovor. Pozivamo Rusiju da se uzdrži od reči ili dela koja nisu u skladu sa ciljem promovisanja bezbednosti i stabilnosti”, poručio je portparol američke diplomatije DŽon Kirbi. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA