Najnovije

KINEZI IZAZIVAJU TRAMPA: A da odmerimo snage u Tajvanskom moreuzu?

Razlika u vojnoj moći između Sjedinjenih Američkih Država i Kine najmanja je u dosadašnjoj istoriji.

Kinezi prete Trampu (Foto: Sinhua, PRavda)

Kineski državni list na engleskom jeziku Global Tajms održao je malu "lekciju" novoizabranom američkom predsedniku. Podsetivši da je Donald Tramp počeo da koristi politiku "jedne Kine" da bi prinudio Peking na kompromise u oblasti trgovine, uticajni kineski list ocenjuje:
"Moguće je da ovaj biznismen, koji ume da računa, sebe smatra veoma pronicljivim i sposobnim da Kinu uhvati za grlo pomoću 'tajvanskog pitanja', ali je činjenica da neiskusni američki predsednik, kako se čini, ne shvata o čemu govori. I da je precenio sposobnost svoje zemlje da drži dominantnu poziciju u svetu. On takođe nije uzeo u obzir trenutnu ograničenu moć SAD-a." Global Tajms otvoreno poručuje i Trampu i zvaničnom Vašingtonu da je Kina uspela da postane država od značajne vojne moći među zemljama zapadnog dela Tihog okeana. Peking nikada nije razvlačio svoj fornt i zato je mogao da skupi dovoljno snage da odgovori na svaki strateški izazov na svojoj periferiji. Zato je Kina spremna da sa Sjedinjenim Državama odmeri snage, naročito u Tajvanskom moreuzu.
Časopis posebno naglašava da Tramp "strateški prezire Kinu". "Svakom padu prethodi oholost. Tramp je počeo da ucenjuje Kinu Tajvanom čak i pre nego što je preuzeo vlast“, ocenjuje kineski list i naglašava da Kina mora navesti Trampov tim da je poštuje, inače neće imati o čemu da se sa Vašingtonom dogovara u naredne četiri godine. "Ne treba fantazirati o harmoniji", uvereni su Kinezi.
Global Tajms tvrdi da je Peking spreman da, ukoliko Tramp krene oštro, uđe u odlučan sukob sa Trampom radi zaštite svojih interesa. List poziva Peking da odlučno kazni snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana i da bude spreman da ujedinjenje sa Tajvanom, ako treba, izvrši i vojnim putem. "Imajući posla sa nepredvidljivim Trampom, Kina svu svoju stvaralačku energiju treba da usmeri na vođenje spoljne politike i da bude spremna da ide na neočekivane korake. Razlika u moći – između SAD i Kine – sada je najmanja u našoj dosadašnjoj istoriji. Stoga se pitamo: Zbog čega bi Kina išla na najnepravedniji aranžman sa Trampom?", zaključuje kineski list. Izvor: fakti.org, Pravda
Bonus video

Mračna prognoza, evo šta čeka Srbiju u oktobru ! Branko Dragaš

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA