Najnovije

"Jedina šansa da Putin izbegne propast je da se pobrine da propadne EU"

"Režim ruskog predsednika Vladimira Putina koristi izbegličku krizu za destabilizaciju Evropske unije" piše u autorskom članku američki milijarder DŽordž Soroš.
Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

U članku koji prenosi slovenačko "Delo", Soroš navodi da režimu Putina iduće godine, zbog dospeća velikog broja dugova i niskih cena energenata, preti bankrot. - Za Putinov režim je najdelotvorniji način da izbegne svoju propast to da se pobrine da pre njega propadne Evropska unija - navodi se učlanku i dodaje da EU, koju pogađa više kriza, "puca po šavovima" i da u takvom stanju neće moći da održi ekonomske sankcije protiv Putina, uvedene zbog ruske aneksije Krima. - Podeljena Evropa bi Putinu veoma koristila jer bi iskoristio svoja poznanstva zasnovana na ekonomskim interesima i protivevropske stranke s kojima je brižno negovao odnose - navodi Soroš.

EU i Putin vode bitku ko će pre da propadne

Kako navodi, Putinova Rusija predstavlja realnu pretnju EU, pa bi ona morala jedinstveno da nastupi protiv nje budući da zapravo Rusija i EU u sadašnjim odnosima vode "bitku s vremenom" ko će prvi da propadne. Teško je razumeti zašto lideri EU i SAD veruju Putinu i njegovim rečima umesto da sude "po delima" jer se pokazalo da mu se ne može verovati, a napadi ID i terorističko delovanje njenih pripadnika "ne mogu se, bez obzira na svoju surovost, uporediti s pretnjom koja dolazi od Rusije", navodi se u članku. Tu će opasnost biti teško pobediti, ali to je trka s vremenom i što svet pre postane svestan te opasnosti to bolje, navodi Soroš.

Putin je dobra taktičar ali loš strateg

Putin je dobar taktičar, ali loš strateg, pa je delovanjem u Siriji došao u konflikt s turskim predsednikom Erdoganom i tako naštetio interesima i Rusije i Turske. Pogrešno je misliti da se on odlučio za intervenciju u Siriji kako bi povećao izbeglički talas u Evropu, ali kad je do toga došlo iskoristio je priliku jer u izbegličkoj krizi "vidi način da ubrža raspad Evropske unije", navodi Soros. - Kada je neka država ili savez država u smrtnoj opasnosti, onda je za lidere bolje da se s teškom realnošću uhvate u koštac, nego da jeignorišu. U borbi za svoj opstanak EU je prisiljena da nastupi protiv Putinove Rusije - navodi Soroš.
Pročitajte još:Raspad Šengena bi mogao da bude „pakao“ za EvropuTehnologija ruskog MS-21 prevazišla „boing 787“
Izvor: vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA