Najnovije

AUŠVIC: Logoraši zlato skrivali na najneverovatnijim mestima

Osoblje muzeja nekadašnjeg koncentracionog logora Aušvic pronašlo je zlatni prsten i lančić na dnu jedne šolje iz glavne postavke, prenosi Biznis Insider. Tokom konzervacije predmeta neko je od osoblja shvatio da šolja od emajla ima lažno dno, a u njemu se nalazio ženski zlatni prsten i zlatni lančić, navode iz muzeja u svojoj objavi.

Aušvic (Foto: Jutjub)

Oba predmeta su analizirana u laboratoriji i pretpostavlja se kako su prsten i lančić napravljeni u Poljskoj između 1921. i 1931., a pronađeni nakit postaće deo stalne postavke.
“Skrivanje vrednih predmeta o kojima su stalno govorile preživele osobe bio je razlog detaljnog pretraživanja njihove odeće i aktovki koje su se nalazile u skladištu za opljačkane stvari, a to dokazuje da su žrtve bile oprezne tokom deportacije u logor koji je po prirodi bio pljačkanje.
To samo pokazuje da su jevrejske porodice konstano imale tračak nade da će im ti predmeti biti potrebni za njihovu buduću egzistenciju”, rekao je Pjotr Civinski, direktor muzeja u Aušvicu.
"Kolekcija uspomena" sadrži više od 12 hiljada kuhinjskog posuđa od emajla, uključujući šolje, lonce, posude, krigle i čajnike. Izvor: Net.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA