Najnovije

SRBIJA DA ZARATI SA PUTINOM: Američki ambasador Skot traži da u odnosima sa Rusijom sledimo primer SAD!

Američki ambasador Kajl Skot još jednom je poručio Srbiji da neće ući u Evropsku uniju sve dok ne "zarati" sa Rusijom i Vladimirom Vladimirovičem Putinom!

Skot i Putin (Foto: Jutjub/RIA)

U intervjuu koji je objavljen pod naslovom "Ne tražimo da Srbija bira između Rusije i Zapada", Skot govori upravo suprotno, jasno naglašavajući da je obaveza naše zemlje da osudi Moskvu zbog "kršenja međunarodnog prava" (misli na pripajanje Krima, prim. ur.).

Ne mora, ali mora

U odgovoru na pitanje: Najavljeno je osnivanje Kancelarije za saradnju sa Rusijom. Kako to komentarišete?, ambasador Skot daje diplomatski odgovor iz kog je svakom sve jasno.
- Niko od Srbije ne traži da bira između prijateljstva sa Rusijom i prijateljstva sa Zapadom. Kako će se njihovi odnosi razvijati, to je stvar Srbije. Ako Srbija želi da se pridruži EU, to nije samo ulazak u zajednicu jedinstvenog tržišta, već i u uniju zajedničkih vrednosti, koja očekuje od svojih članica da se za te vrednosti i zauzmu. To znači i preduzimanje akcija kad jedna zemlja prekrši međunarodne norme. SAD zadržavaju snažne odnose sa Rusijom, iako imamo neslaganja, i svakako očekujemo i od ostalih država da razvijaju slične odnose - doslovce je rekao Skot.
Kako je juče potvrđeno u više obaveštenih diplomatskih izvora, Skotov intervju je nastavak "perfidnog pritiska na Srbiju", koji će kulminirati najkasnije krajem godine.
- Od Srbije će se u narednim mesecima zatražiti da bira između EU i Rusije. Na taj način Zapad, pre svega SAD, hoće da natera Beograd da se odrekne Moskve i Putina, ali i da izazove nestabilnost u Srbiji. Zapadnjaci dobro znaju da je Srbija rusofilska i da bi većina građana burno reagovala na zaoštravanje odnosa s Rusijom - objašnjava  sagovornik, visokopozicionirani diplomata.

Očekujemo pritisak

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, indirektno potvrđuje ove informacije.
- Srbija mora da u potpunosti usaglasi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU u trenutku prijema. Do tada, kao zemlja kandidat, postepeno se usklađujemo s njihovom politikom, što se odnosi i na učešće u vojnim i civilnim misijama, međunarodne rezolucije... - ističe Joksimovićeva.
Urednik "Pečata" Milorad Vučelić, na drugoj strani, kaže da Srbija, koja je pretrpela sankcije, ne bi trebalo nikom da ih uvodi.
- Ipak, kad je reč o kršenju međunarodnog prava, za početak bi Srbija trebalo da uvede sankcije državama koje su priznale Kosovo i tako pogazile Rezoluciju 1244 - zaključuje Vučelić.

Skot: Nemamo favorita za predsedničke izbore

Skot je ustvrdio i da SAD nemaju favorita na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji i da će sarađivati sa onim ko bude izabran, ko god to bio.
- Bitno je da izbori budu fer, pošteni i da reflektuju želje naroda. Bićemo spremni da sarađujemo sa svakim ko bude predsednik.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA