Najnovije

ANTIKORUPCIJSKA AGENCIJA KRENULA NA SNS: Podneta prijava, na potezu je sud! (VIDEO)

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Srpske napredne stranke zbog nedostavljanja podataka o angažovanju marketinških kompanija tokom kampanje za izbore 2012. godine, rekla je pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije Katarina Dakić.

Katarina Dakić i Nemanja Nenadić (foto: Pravda/N1 printskrin)

Ona kaže da im je Insajder obratio u januaru s pitanjima koja su u vezi s prethodnim izbornim kampanjama, ali da SNS nije dostavila tražene informacije.
"Tražili smo informacije od SNS, jer se radilo o marketinškim agencijama, nismo dobili odgovor i iskoristili smo pravo da podnesemo zahtev. Sada Prekršajni sud treba da pokrene postupak i sprovede na osnovu zahteva koji smo podneli", objašnjava ona.
Iako se radi od kampanji iz 2012. godine, Dakić kaže da se sada došlo do novih podataka kroz informacije dobijene od Insajdera.
"Naš rad se ne zaustavlja kada kontrolišemo izveštaje, nastavljamo da kontrolišemo podatke i druge političke subjekte, možda je malo sporije, ali proces kontrole finansijskih izveštaja je vrlo kompleksan, prikupljamo mnogo dokumentacije, sve to koristimo da vidimo da li su podneti izveštaji u skladu sa zakonom", navodi ona.
Dakić objašnjava da zahtevi nisu sami sebi svrha niti su cilj rada i dodaje da Agencija za borbu protiv korupcije obavlja postupke prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.
"Mi kontrolišemo godišnje finansijske izveštaje, kontrolišemo kampanje... Ako ustanovimo da je bilo zloupotrebe zakona mi koristimo naše pravo i podnosimo zahtev za pokretanje postupka. Ukoliko vidimo da postoje zloupotrebe drugih zakona mi to prenesemo drugom nadležnom organu", kaže Dakić
Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije smatra da ako postoji interesovanje javnosti, u interesu Agencije je da saopšti više podataka kakve kontrole se vrše. Kaže da se poslednjih meseci najviše prašine diglo po pitanju priloga.
"Postavilo se pitanje tačnosti informacija koje su naveli predlagači predsedničkih kandidata da su ih finansirali navedeni ljudi, prvi put kada je rađena kontrola ukršteni su neki podaci s bazama primalaca socijalne pomoći, nema nigde ishoda šta se dogodilo potom, da li je tužilaštvo otvorilo istragu, krivično delo je ako se navode lažni podaci, ne sme da se dogodi da ostane neispitano", smatra Nenadić.
Dakić dodaje da je Agencija dobila informacije od Uprave za sprečavanje pranja novca da se radi o sumnji na pranje novca.
"Došli smo do toga da je određeni broj donatora bili korisnici socijalne pomoći, dobili smo podatke od Ministrastva za rad o kojim ljudima se radi, zatražili smo da se izvrši revizija njihovih primanja, ministarstvo je to uradilo, dobili smo informacije da neki više nisu primaoci socijalne pomoći, podneli smo izveštaj tužilaštvu s obzirom na sumnju da se radi o pranju novca", rekla je Dakić.
Nenadić smatra da bi trebalo da se obezbedi javnost podataka dok kampanja traje, jer se zbog ponavljanja izbora na nekoliko biračkih mesta, produžio  rok za podnošenje izveštaja. "Ako će sve to biti javno, zašto ne bude dok kampanja traje", pita se on. Ana Brnabić kaže da je spremna da sruši tradiciju, kulturu i veru, radi puta u EU, čitajte OVDE. Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

"Sve je otišlo u k....": Evo šta građani misle o izboru Ane Brnabić
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA