Najnovije

POLJSKA IZAZIVA VELIKU NEVOLJU: Uvlače NATO u svoje ratne igre sa Rusijom

U kontekstu svih događaja koji se trenutno odvijaju, objava poljskog Ministarstva nacionalne odbrane je zabrinjavajuća. Poljska je zvanično saopštila da ulaže ogromne napore u izgradnju snaga ove zemlje na granici sa Kaljiningradom, ruskoj enklavi u Baltičkom moru, rekao je poljski ministar odbrane Marijus Blaščak u četvrtak.

Ilustracija (Foto: Pravda)

“Važno je da poljska vojska bude brojnija u istočnom delu naše zemlje,“ rekao je Blaščak prilikom razmatranja artiljerijskog puka u gradu Suvalki, na oko 40 km od granice Kaljiningrada.

On je podsetio da su NATO snage bile raspoređene nedaleko od takozvanog Suvalki koridora, koji je, prema rečima ovog vojnog bloka, najranjiviji deo granica bloka i potencijalna meta ruske navodne agresije.

“Važno je da naše oružane snage budu brojne, dobro opremljene sofisticiranim oružjem i blisko integrisane u NATO strukture,“ rekao je Blaščak. “NATO snage su raspoređene nedaleko odavde, ali shvatamo da treba izgraditi odbrambene sposobnosti.“

Poljska je nedavno aktivno intenzivirala svoju saradnju sa NATO-om kako bi sprečila bilo koju eventualnu agresiju na zemlju, uključujući i navodnu pretnju iz Rusije.

Moskva je više puta izjavila da nikada ne bi napala ni jednog saveznika NATO-a. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, zapadni vojni savez je svestan ove ruske pozicije, ali koristi navodnu agresiju iz Rusije kao izgovor za pojačavanje svoje vojne izgradnje u blizini granica Rusije.

Ovo je takođe usledilo kada je Varšava molila američkog predsednika Donalda Trampa da otvori američku bazu u Poljskoj, i da će je nazvati “Utvrđenje Tramp.“

Poljski politikolog Tomas Jankovski je objasnio da je trajno raspoređivanje američke vojne baze u Pojskoj samo puka provokacija poljskog lidera upućena Moskvi, bez ikakve veze sa planovima NATO-a.

Pored toga, ovaj analitičar kaže da se stvaranje takozvanog Utvrđenja Tramp (predložena oznaka za buduću bazu) sasvim drugačije vidi u Varšavi i NATO-u.

U septembru, tokom posete Vašingtonu, poljski predsednik Andrej Duda je ponudio SAD-u više od 2 milijarde dolara za stvaranje stalne američke baze u Poljskoj. Nakon sastanka, američko Ministarstvo odbrane je navelo da se predlog razmatra i da još nije doneta odluka.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da nema potrebe za povećanjem američkog vojnog prisustva u Poljskoj.

Trenutno se u Poljskoj nalazi oko 3.000 američkih vojnika, rotiranih u rotacionom sistemu, plus puk tenkova, odred američkog vazduhoplovstva koji se sastoji od pet F-22 Raptor boraca i raketni odbrambeni sistem u izgradnji.

DŽihadisti transportovali najopasnije hemijsko oružje na liniju fronta. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Koliko je moćna ruska vojska

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA