Najnovije

AMERIČKI LIST OTKRIVA: Evo koja zemlja je sledeća žrtva Islamske države

Teroristi se posle poraza u Siriji i Iraku vraćaju u svoje matične države, gde mogu da izazovu mnogobrojne probleme, ali se od svih jedna država izdvaja.

Jordan (Foto: Pixabay)

Američki list National Interest objavio je članak u kojem je napisano da će sledeća žrtva terorista Islamske države biti Jordan i da se Hašimitska kraljevina nalazi u ozbiljnoj opasnosti.

Bez obzira na to, što je Jordan utvrdio svoju poziciju kao saveznik SAD u borbi protiv ID, opasnost ipak stiže, ocenjuju autori teksta.

List naglašava da se Jordanci nalaze na trećem mestu po broju među stranim pripadnicima ID. Ocenjuje se da ih u redovima terorista kalifata ima oko 3 hiljade. Osim toga, opasnost od destabilizacije u Jordanu dolazi i zbog rasta nezaposlenosti, siromaštva i slabe državne uprave, što bi ID mogla da iskoristi.

Posle poraza u Siriji i Iraku, teroristi će se ubrzo vratiti u Jordan veoma potkovani, a sa sobom će poneti iskustvo stečeno u pravim ratnim dejstvima.

National Interest dodaje da terorističku opasnost u Jordanu takođe mogu predstavljati i izbeglice iz Sirije, čiji broj prelazi 658 hiljada, a ukupan broj stanovnika zemlje je oko 9,5 miliona. Zbog loših uslova života, oni mogu da naprave idealan teren za širenje verskog ekstremizma.

Štp se tiče ekstremizma u Jordanu, on eskalira još od 2015. godine. Poslednji primer je teroristički napad u gradu Es Salt u avgustu 2018. godine, u kojem su poginula četiri oficira službe bezbednosti i 16 civila. Posle tog napada uhapšeni su petorica ekstremista, a blizu mesta događaja su pronađena različita eksplozivna sredstva koja su oni planirali da upotrebe.

Naš portal je nedavno objavio vest da je oko 30 pripadnika Belih šlemova sa Bliskog Istoka evakuisano preko Jordana uz saradnju sa Izraelom. 

A da li Rusi mogu da obaraju američke avione u Siriji, pogledajte OVDE

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jordanska avijacija gađa ID

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA