Najnovije

Beograd podiže monumentalan spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću: Odabrana i lokacija!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas podizanje spomenika Aleksandru Karađorđeviću i istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio mesto za budući spomenik u srpskoj prestonici.

Kralj Aleksandar I Karađorđević (Foto: Jutjub)

Vesić je podsetio da je juče obeležena 100-godišnjica završetka Prvog svetskog rata i ukazao na veliku zaslugu kralja Aleksandara, dodavši da će mu se Beograd odužiti tako što će mu podići spomenik.

- Bio je glavnokomandujući tokom Velikog rata i istrajavao je sa srpskom vojskom do poslednjeg dana u svim velikim bitkama i povlačenju preko Albanije. Takođe, bio je prva žrtva fašizma u Evropi i zaslužuje da dobije spomenik u našoj prestonici – rekao je Vesić, prenosi Tanjug.

On je rekao da su postojali predlozi da se iskopira zajednički spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru iz Pariza, ali da bi Beograd ipak trebalo da ima originalno rešenje, preneo je gradski Sekretarijat za informisanje. Vesić je precizirao da je predsednik Vučić predložio da to bude prostor između dva dvora – Starog i Novog, preko puta spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu.

- To jeste sjajna ideja i mesto za spomenik. Nadam se da ćemo njegovu ideju tokom naredne godine realizovati - rekao je Vesić.

On je podsetio da od prošle godine obala od Ušća do Hotela “Jugoslavija” nosi ime Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

- On u Beogradu nema čak ni ulicu, zato je vreme da mu se odužimo, kao i njegovom ocu kralju Petru - zaključio je Vesić.

Milanu Obrenoviću nijedna žena nije smela da kaže ne! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Atentat na kralja Aleksandra u Marselju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA