Najnovije

Kome treba rat na granicama Rusije?

Vojska Donjecke Narodne Republike je u stanju pune bobrbene gotovosti. Svi stručnjaci jednoglasno govore o tome da Porošenko stvarno priprema veliku provokaciju u pravcu Mariupolja.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

Piše: Genadij Dubovoj

“Porošenkove šanse da ponovo bude izabran za predsednika su, praktično nula, pa on sada nekako hoće da podigne rejting i misli da mu je potreban rat u kome će pobediti. Ako mu uspe da dođe do ruske granice iz pravca Mariupolja, za njega će to biti pobeda i obrazloženje njegovog neslavnog upravljanja Ukrajinom u protekle četiri godine "

Da se razumemo.

1. Porošenko jeste podlac, ali očigledno nije idiot. Štaviše, ni njegovi nadređeni nisu  idioti. Negovog pobedničkog rata neće biti - naši borci su spremni da bore do smrti, a u slučaju takvom naređenja, mogu preći i u kontra-ofanzivu i  sve će se završiti potpunim porazom Oružanih snaga Ukrajine -  takvim porazom, da će Ilovajskiji kotao izgledati kao igranje u pesku. Dolaziti do ruske granice u potrazi za spasom ne može niko osim ostataka kopnenih snaga OSU. Vredi podsetiti se i direktnog i nedvosmislenog upozorenja Vladimira Putina svima onima koji bi da podstiču na veliki rat: "Ovo može dovesti do posledica po  ukrajinsku državnost u celini ..."

2. Sa političke tačke gledišta, sledeći poraz OSU neće dovesti do poboljšavanja Porošenkovog rejtinga, već do potpunog poništavanja i gubitka i ovo malo ostataka političkih šansitrenutkog kijevskog režima. Sve ovo se razume, kako u Ukrajini, tako i van nje. Pre svih, ovo razumeju pripadnici ukrajinske vojske, kako pokazuju presretnute komunikacije, koji ne žele da se pretvore u humus zbog nečije političke ambicije. I što je najvažnije, veliki rat sa nepredvidivim posledicama, samo zara zadržavanja na vlasti trenutnih vladara Ukrajine, apsolutno nije potreban vodećim zemljama Evropske unije.

3. I, šta se onda stvarno događa? Šta je dovelo do incidenta u Kerčkom prolazu, do toga da ukrajinska elita uvede vanredno stanje i, do pojačavanja nasilja na južnoj granici Donjecke republike? Koji je sada glavni razlog za pritisak na Rusiju?

Uskoro ističe i ugovor  tranzitu gasa Evropljanima, preko Ukrajine. Ruta gasnog tranzita kroz Ukrajinu je, u stvari, već u vlasništvu predstavnika američke elite u Ukrajini – koji su više nego zainteresovani da profitiraju od postojeće gasne rute i na svaki način se suprotstavljaju gasnim projektima Rusije, kojima bi se, i novim gasnim rutama, zaobišla Ukrajina. Sa jedne strane je tečni američki gas, sa druge strane kontrola nad ukrajinskom gasnom rutom – i to bi bila savršena klešta da se Evropa večito drži u zavisnosti od Sjedinjenih država. A, rasplamsavanje rata u neposrednoj blizini granica Ruske Federacije - samo jedan od načina da se od Rusije dobije ustupak u sporu o količini snabdevanja i stepenu kontrole evropskog tržišta gasa.

Tramp, Putin i Si sedaju za pregovarački sto! SB UN donosi novu Rezoluciju 1244?! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: geopolitica.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Specnaz - Ruska vojska je fizički najspremnija na svetu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA