Najnovije

DOJČE VELE: Rampa na granici za „tajne armije“

U okviru ratnog prava, Ukrajina je uvela ograničenja za muškarce koji žele da uđu u tu zemlju, i to pre svega – ruske. Reč je o preventivnoj meri kojom se sprečava formiranje proruskih „tajnih armija“ u Ukrajini.

Ukrajinska vojska (Foto: Jutjub)

Kada je Ukrajina u petak najavila privremenu zabranu ulaska u zemlju za ruske muškarce starosti između 16 i 60 godina, digla se velika buka, pa i u inostranstvu. Možda prevelika, jer prvi bilans pokazuje da je Kijevu bilo važnije da zastraši i da nema totalne zabrane.

Od stupanja na snagu ratnog prava 26. novembra, broj ruskih građana koji su ušli u Ukrajinu se smanjio za više od polovine, rekao je u ponedeljak ujutro šef ukrajinske granične policije Andrij Demčenko. Prema njegovim rečima, trenutno svakog dana u Ukrajinu želi da uđe 1300 do 1500 Rusa. A donedavno ih je bilo tri do pet hiljada.

Broj dosad izrečenih zabrana prelaska granice nije veliki, iako navodi o tome vrlo variraju. Od početka sprovođenja ove mere je, prema rečima Demčenka, na granici zaustavljano oko 80 ruskih građana dnevno. Na pitanje DW, njegova služba je, međutim, navela dvostruko veći broj, naime, 600 ljudi.

Pri tome obrazloženja za zabranu ulaska sežu od „nepotvrđenih ciljeva putovanja“ do „posete okupiranim područjima“, kako Kijev zove Krim i Donbas. Granični službenici se fokusiraju na muškarce iz Rusije između 16 i 60 godina, kaže za DW Demčenkov zamenik Oleh Slobodjan, „no, to ne znači da svim muškarcima ne dozvoljavamo da pređu granicu. Za sve su uvedene dodatne kontrole, na primer, razgovori. Pri najmanjoj sumnji u pogledu cilja putovanja, izriče se zabrana.“

Preventiva protiv „tajnih armija“

Ova mera je deo ratnog prava koje je Kijev uveo do kraja decembra u nekim regionima na Istoku i Jugu zemlje Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je taj , dosad jedinstven, korak obrazložio poslednjim incidentom u Crnom moru, kada je ruska obalska straža napala jedan šleper i dva policijska čamca ukrajinske mornarice. Brodovi su blokirani, a protiv posade su podignute optužnice.

Ukrajinska vojska u ratnom stanju

Zabrane ulaska u zemlji bi trebalo da spreče nastajanje neke vrste „tajnih armija“ kao 2014, kaže Porošenko. On kanda misli na pripadnike ruske tajne službe ili plaćene vojnike koji su najpre pomagali oko aneksije Krima a kasnije su učestvovali i u rasplamsavanju rata u istočnoukrajinskom i rudom uglja bogatom Donbasu.

Ograničenja kada je reč o ulasku u zemlju važe za sve strane, ali primarni cilj su Rusi. Pogođeni su i neki poznati ruski umetnici. U one koji su morali da se vrate kući spada i Andrej Merkurjev, solista Boljšoj teatra. On je hteo u Odesu, na predstavu svog baleta, ali je na tamošnjem aerodromu zaustavljen i vraćen kući. Kultni muzičar i rok-zvezda 80-ih godina Boris Grebenščikov je na Fejsbuku najavio da će zbog „više sile“ koncerte koje je trebalo da narednih dana održi u Kijevu i Odesi odgoditi verovatno za leto 2019. On, doduše, nije direktno spominjao mere Kijeva. Grebenščikov ima 65 godina i te mere ga zapravo ne pogađaju, ali očito želi da predupredi moguće probleme koje bi mogli imati članovi njegove grupe.

Od aneksije Krima 2014, Ukrajina je stalno ograničavala mogućnosti ulaska u zemlju za Ruse. Oštrije su kontrole, neki ljudi su se našli na crnim listama i dobli su zabrane ulaska na mnogo godina. Nema više direktnih avionskih letova. Od početka 2018, Rusi smeju da idu u Ukrajinu samo ako poseduju biometrijski pasoš. Razgovara se i o uvođenju viza. Broj posetilaca iz Rusije se na više od devet miliona 2013. smanjio na manje od 1,5 milion 2017.

Pročitajte OVDE zašto se Rusija “baš potresla”.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte mogućnosti ukrajinske armije.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA