Najnovije

Antiruske sankcije najviše pogodile EU

Sankcije koje su zapadne zemlje pokrenule protiv Rusije pogodile su najteže EU, izjavio je za RIA Novosti specijalni izvestilac UN-a o negativnom uticaju jednostranih prinudnih mera na prava i slobode, Idris DŽazairi.

Ilustracija (Foto: RIA)

Za samu Rusiju, sankcije su postale podsticaj za razvoj sopstvene proizvodnje, a što se ranije kupovalo u EU, prvenstveno poljoprivredni proizvodi.

"Kada sam bio u poseti Briselu, generalni sekretar Evropske federacije poljoprivrednih proizvođača mi je rekao da im nisu kompenzovani gubici od zatvaranja ruskog tržišta, a što nije fer da male farme u Evropi moraju da plate za političke tenzije između EU i Rusije", Rekao je DŽazairi.

On je naglasio da se Rusija prilagodila sankcijama, dok je najveće gubitke pretrpelo evropsko tržište.

Sada se EU suočila i sa takozvanim sekundarnim sankcijama od strane SAD, a evropske kompanije sa novim zahtevima u obavljanju svog poslovanja u skladu sa američkim zakonima.

"Problem velikih zemalja koje nameću sankcije jedne protiv drugih je taj, što je deo lanca proizvoda već bio globalizovan", rekao je on, dodajući da sankcije koje su nametnute Moskvi utiču i na američke proizvođače.

"Ovaj pristup je zastario i ne možete da udarite po Rusiji, a da ne udarite sebe", precizirao je DŽazairi.

DŽazairi je takođe izrazio uverenje da je neophodno sprovesti detaljnu istragu o uticaju sankcija, ne samo na zemlju protiv koje se nameću, već i na sopstveno i svetsko tržište. Po njegovom mišljenju, takve studije nisu sprovedene prilikom uvođenja sankcija protiv Rusije, a koje su prihvaćene iz političkih razloga.

Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Zapad je optužio Rusiju za navodno mešanje u unutrašnje poslove zemlje, te nametnuo sankcije, a Moskva preduzela recipročne mere. 

91 odsto Srba protiv priznavanja Kosova! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski: Sankcije Rusiji smešne

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA