Najnovije

TRAMP: Fond za stabilizaciju Sirije je smešan, neka Saudijci plaćaju

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio je ukidanje 230 miliona američkih dolara za finansiranje stabilizacije u ratom razorenoj Siriji. Neka "plaćaju druge bogate zemlje", rekao je Tramp, dok SAD troše novac za svoje vojnike i saveznike.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Sjedinjene Države su u petak zvanično obustavile podršku stabilizacijskim projektima u Siriji. Medjutim, finansijska sredstva od 230 miliona dolara su zamrznuta nekoliko meseci pre nego što je Bela kuća zabranila finansiranje teritorija pod kontrolom vlade u Siriji. Sada Tramp kaže da je ideja finansijske podrške za stabilizaciju Sirije "smešna", bar za SAD. SAD bi trebalo da troše svoj novac na svoju vojsku i "zemlje koje nam pomažu".

"Što se tiče Sirije, pustite druge bogate zemlje na Bliskom istoku da plaćaju", soapštio je Tramp.

Tramp je odavno obećao da će SAD napustiti Siriju "vrlo brzo", ali do sada je samo novac za stabilizaciju povučen. Američko vojno prisustvo i podrška antivladinim snagama ostaju i dalje, a prema rečima diplomate Breta Mekgurka, priprema se "završna faza" ofanzive protiv "Islamske države".

Portparol Stejt departmenta Heder Nojert ranije je saopštila da povlačenje sredstava "ne predstavlja nikakvo smanjenje posvećenosti SAD prema našim strateškim ciljevima u Siriji". Ovi ciljevi su navodno poraz "Islamske države" i povlačenje snaga pod kontrolom Irana, a ideju da "Asad mora otići" američki zvaničnici stalno pominju od kada su se SAD umešale u građanski rat u Siriji i odabrale stranu pobunjenika i ekstremista.

Pročitajte OVDE kome su predviđali brz kraj ali...

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

“Pustinjska oluja” ostavila duboke ožiljke u Iraku.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA