Najnovije

SVE VIŠE NARKOMANA MEĐU ĐACIMA U SRBIJI: Frapantna brojka od koje podilazi jeza! (VIDEO)

Oko 12,5 odsto učenika u Srbiji bilo je u kontaktu sa drogama prošle godine pokazalo je istraživanje Ministarstva prosvete i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), saopšteno je danas na seminaru za edukaciju timova za borbu protiv narkomanije u školama održanom u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Droga (Foto: Jutjub)

Reč je o prvom od četiri edukativna seminara koji Komisija za borbu protiv narkomanije organizuje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu za više od 300 stručnjaka iz različitih oblasti koji će učestvovati u akcijama prevencije protiv narkomanije, a koje će od 1. septembra sprovoditi u školama u Srbiji.



Seminar je otvorio ministar zdravlja i predsednik Komisije za borbu protiv narkomanije, formirane prošlog meseca, Zlatibor Lončar koji je istakao da je neophodno sprovesti sveobuhvatne mere kako bi se postigli određeni rezultati u brobi protiv narkomanije u školama.



- Naš cilj je da dete ima svest da treba da odbije drogu kada mu se ponudi i da čvrsto stoji iza toga jer da zna šta sve to sa sobom nosi. Kada dođemo do tog nivoa, tek tada ćemo uspeti - naglasio je Lončar.

Kako je rekao, efekti takve akcije ne mogu da se očekuju za mesec ili godinu, te da je kontinuirano raditi sa učenicima od prvog ili drugog razreda osnovne škole kako bi se postigao određeni rezultat.



Ministar je ukazao da deci i roditeljima treba predočiti šta je droga i koje su posledice njenog konzumiranja, kao i da je dužnost društva da deci ponudi alternative koje će ih odvratiti od droga i da im ukaže na uspešne javne ličnosti kao uzore.



- Važno je i da uspostavimo poverenje sa decom da bez straha mogu da nam ukažu na one koji im nude drogu, a na državi je onda da to reguliše tako da dete nema nikakve posledice zato što je to reklo - naveo je ministar.

Srbi dobili Trampovu podršku za Kosovo. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Posledice uzimanja ekstazija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA