Najnovije

TOTALNA PROMENA U SIRIJI! Američki saveznici ustali protiv SAD i Turske! Prelaze na Asadovu stranu! (VIDEO)

U gradu Itriji na istoku sirijske provincije Hama je 25. januara počeo Kongres plemena istočne Sirije, koja su još uvek delimično okupirana od strane Amerikanaca i njihovih saveznika. Okupljeni su objavili zajedničku izjavu.

Sirija (Foto: RIA Novosti)

Kongresu prisustvuju šejkovi arapskih plemenskih grupa zapadne i istočne obale Eufrata, kao i starešine asirskih, kurdskih, kavkaskih i drugih zajednica koje žive u provincijama Hasaka, Deir Ez Zor i Raka. Događaju prisustvuju predstavnici Vlade Sirijske Arapske Republike.

Glavni ciljevi skupa su uspostavljanje dijaloga sa Damaskom i uspostavljanje novog političkog pokreta '’Za jedinstvenu domovinu'’ koji okuplja stanovništvo iz severoistočnih provincija zemlje i razvoj akcionog plana za dalje zajedničko delovanje.

Kao što je poznato, istočno od Eufrata, na teritorijama pod kontrolom međunarodne antiterorističke koalicije pod vodstvom SAD, lokalno stanovništvo je prisiljeno da preživljava u najtežim uslovima. Društveno-ekonomska infrastruktura ovih područja je skoro potpuno uništena, trgovina je prekinuta.

Arapska plemena, koja su vekovima živela sa obe strane Eufrata, bavila su se izgradnjom mostova, oživljavanjem poljoprivrede i industrije nafte i gasa, i ponovnom izgradnjom društvene infrastrukture. Ali iznad svega, oni su zabrinuti za sudbinu svojg zavičaja.

Učesnici kongresa podržavaju brzu obnovu legitimne državne vlasti u istočnim delovima Sirijske Arapske Republike i povratak svih pokrajina u ujedinjenu Siriju. To će olakšati uspostavljanje nacionalnog dijaloga i razvoj istočnih provincija.

Izjava koju su usvojili učesnici potvrđuje da je sirijski narod odlučan da zaštiti sebe, svoje zemlje i svoj suverenitet svim sredstvima, odupirući se bilo kom obliku agresije, uključujući američku i tursku okupaciju sirijskih teritorija.

Istaknuto je da je Sirija jedinstvena i nezavisna, a stanovnici regije Al-DŽazira lojalni su svojoj domovini, državi, vojsci i rukovodstvu, verujući da zastava Sirijske Arapske Republike simbolizuje suverenitet države. Oni se snažno protive stvaranju takozvane "sigurne zone" na severu zemlje.

U izjavi se kaže da samo Sirijci, kroz dijalog i bez ikakvog spoljašnjeg uplitanja, treba da donesu svoj nacionalni, politički, ekonomski i društveni izbor.

Dokument potvrđuje nezavisnost i teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike i odbacuje bilo kakav plan podele pod bilo kojim imenom.

Završetak Kongresa je zakazan za 28. januar.

Kako se rasplamsao rat između Huta i Saudijaca, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Najbolji snimci dejstava ruskih aviona u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA