Najnovije

MADURO: Tramp naredio kolumbijskoj mafiji da me ubije! I dalje planiramo da nabavljamo rusko oružje!

Glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država u Venecueli je da dobiju njenu naftu i druge resurse, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro u intervjuu za Sputnjik.

Nikolas Maduro (Foto: Jutjub)

„Postoji nekoliko razloga. Glavni razlog je dobijanje venecuelanske nafte, zato što imamo najveće rezerve sertifikovane nafte na svetu. Sertifikujemo najveće rezerve zlata na svetu, imamo četvrtinu najvećih rezervi gasa na svetu, imamo velike rezerve dijamanata, ogromne rezerve vode za piće, aluminijuma, gvožđa i koltana. Mi smo sila u oblasti energetskih resursa, prirodnih resursa“, istakao je Maduro.

Drugi razlog je ideološki — „uništiti primer, ideju, duh Simona Bolivara“. „Ovo je drugi veliki razlog — ubiti ovaj duh — duhovno, kulturno i politički. I kretati se bez ikakvog otpora ka neokolonijalizmu u zemljama Latinske Amerike“, objasnio je Maduro.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države smatraju Latinsku Ameriku „svojim dvorištem“. „A mi kažemo da nismo ničije dvorište, mi smo nezavisne republike“, dodao je on.

Predsednik Venecuele rekao je da je spreman da sedne za pregovarački sto sa opozicijom uz učešće međunarodnih posrednika, kako bi razgovarali za dobrobit Venecuele, mir i njenu budućnost.

Govoreći o mogućnosti privlačenja međunarodnih posrednika, Maduro je napomenuo da „postoji nekoliko vlada i organizacija u svetu koje pokazuju iskrenu zabrinutost zbog onoga što se događa u Venecueli i one su pozvale na dijalog“. Predsednik bi želeo da one „podrže dijalog u Venecueli“.

Govoreći o vojsci, Maduro je rekao da je ona odana legitimnoj vlasti zemlje.

„Vršim dužnosti vrhovnog komandanta u skladu sa ustavom, okupljajući nacionalne bolivarske oružane snage. Oružane snage pokazuju moral, lojalnost i disciplinu. Mi ćemo odneti veliku pobedu — (uspostaviti) stabilnost, mir i vernost u Venecueli“, odgovirio je Maduro na pitanje da li sve oružane snage podržavaju vladu nakon obećanja predsednika Narodne skupštine Huana Gvaida da pomiluje pripadnike vojske koji pređu na stranu opozicije.

Pri tome je Maduro priznao da je „tema oružanih snaga veoma delikatna za svaku zemlju“. 

Maduro smatra da je američki lider Donald Tramp naredio vladi Kolumbije da ga ubije, a u slučaju da mu se nešto dogodi, odgovorne će biti te zemlje.

On je istakao da je teška mogućnost novog pokušaja atentata.

„Pre svega, moja sudbina je u rukama Gospoda, ja sam hrišćanin i verujem u zaštitu Gospoda. Mene sve vreme štiti narod Venecuele i imamo dobru obaveštajnu službu“, objasnio je on.

„Ali bez sumnje, Donald Tramp je dao naredbu da me ubiju, rekao vladi Kolumbije, kolumbijskoj mafiji da me ubije. Ako mi se jednom nešto dogodi, onda će Donald Tramp i predsednik Kolumbije Ivan Duke biti odgovorni za sve što mi se desi“, naglasio je Maduro.

Još jednom je istakao da ga štite. „U međuvremenu, oni me štite, imamo dobar sistem zaštite, štaviše, imamo značajnu zaštitu — to je zaštita Boga koji će mi podariti dug život“, rekao je Maduro.

Početkom avgusta prošle godine pokušan je atentat na Madura za vreme parade u Karakasu. Prema podijumu na kome se on nalazio krenulo je nekoliko bespilotnih letelica. Sam Maduro optužio je opoziciju i bivšeg predsednika Kolumbije Huana Manuela Santosa za organizovanje pokušaja atentata. Maduro je takođe naveo da je bio u toku pripreme zavere protiv njega uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. 

„Postoje pozivi iz Bele kuće da vojska podigne oružje i odbije da me prizna kao vrhovnog komandanta i predsednika republike“, rekao je on, dodajući da se događaji slični onima u Venecueli nikada nisu dešavali u Latinskoj Americi, uprkos više od 100 prevrata u regionu u 20. veku.

„Uprkos činjenici da je sve državne udare pripremila i izvela Američka imperija, Sjedinjene Američke Države, nikada ni predsednik, ni državni sekretar, ni visoki zvaničnik nisu pozivali na državni udar. Kada je u Čileu (Augusto) Pinoče izvršio državni prevrat (1973), američka vlada je kasnije podržala državni udar. Nije predsednik SAD (Ričard) Nikson rekao: ’Treba da bude prevrat‘. Ovo se dešava prvi put u istoriji. To pokazuje koliko je Bela kuća očajna. Oni ne mogu sa Venecuelom“, rekao je Maduro.

Predsednik Venecuele smatra da je malo verojatno da će se susresti sa Donaldom Trampom pod trenutnim uslovima: prema njegovom mišljenju, to neće dopustiti okruženje američkog predsednika.

„Mislim da je to sada teško“, odgovorio je Maduro na pitanje o mogućem ličnom sastanku. Pori tome, venecuelanski predsednik rekao je da je „spreman da razgovara sa Donaldom Trampom lično, javno, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Venecueli, gde on poželi, o bilo čemu, o bilo kojoj temi“.

„Štaviše: siguran sam da će, ako se sastanemo i razgovaramo, to biti potpuno drugačija priča. Ali mislim da nam to neće dozvoliti“, dodao je on.

Maduro je takođe rekao da je njegova zemlja zahvalna za pomoć Rusiji.

„Predsednik Vladimir Putin nam uvek pruža pomoć iz Rusije u svakom smislu i mi je prihvatamo sa zahvalnošću. Ono što sam pitao predsednika Putina je da održavamo stalne kontakte, da imamo svu podršku na diplomatskom i političkom nivou u Ujedinjenim nacijama i za odbranu istine Venecuele na međunarodnom planu“, istakao je Maduro.

Prema njegovim rečima, Putin je u razgovoru koji je održan pre nekoliko dana rekao da Rusija planira da ojača saradnju u privredi, trgovini, nafti, gasu, vojnim poslovima i svim drugim oblastima.

On je objasnio da, što se tiče vojne saradnje, Venecuela ima rusku tehniku najvišeg nivoa, najsavremenije sisteme naoružanja koji su dobro raspoređeni, kao i da su kadrovi obučeni u Rusiji. „Sa Putinom imam veoma dobre odnose u smislu vojne saradnje“, konstatovao je venecuelanski lider.

Maduro je dodao da Venecuela i dalje planira da iz Rusije dobija najsavremenije oružje.

„Uvek imamo planove za napredak u saradnji kako bismo poboljšali protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i raketnu tehniku. Uvek ćemo u tome napredovati. I u Venecuelu će dolaziti najsavremenije naoružanje na svetu“, istkaao je Maduro. 

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države tokom trajanja mandata privremene vlade u zemlji. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtevale od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.  

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro podigao je vojsku na noge jer administracija šefa SAD Donalda Trampa pokušava da izvede puč u latinoameričkoj zemlji i preti da će vojno intervenisati. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Maduro pokazao da i dalje kontroliše vojsku.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA