Najnovije

BRAĆA PO NEPRIJATELJU: Rat u Donbasu – očima Srbina (VIDEO)

"Jedva čekam da nam pasoši postanu punovažni pa da posetim Srbiju, to je moj san", kaže jedan od sagovornika dokumentarnog filma "Braća po neprijatelju".

Jedan od boraca u Donbasu (Foto: Helmkast)

"Mogli bismo da se ugledamo na Srbiju, kao nadvremensku zemlju koja je kroz vekove opstajala u najtežim uslovima i očuvala svoju jedinstvenu duhovnost", poručuje drugi.

"Mi ovaj rat protiv fašizma ne smemo da izgubimo, kao što ni naši očevi i dedovi nisu smeli onaj prošli", obećava treći.


Sva trojica su aktivno uključeni u jedan od najvažnijih sukoba na kugli zemaljskoj, opisan u podnaslovu filma: "Rat u Donbasu – očima Srbina". Taj sukob bukti već više od pet godina, sa uzrocima i posledicama o kojima sami učesnici potanko pričaju u "Braći po neprijatelju", prvom srpskom dokumentarcu koji se bavi ratnim poprištem u Donjecku i Lugansku. Među sagovornicima, čija često potresna svedočenja osvetljavaju složenu problematiku i logiku donbaske drame, našli su se i intelektualci i pisci, poput Srbiji dobro znanog Zahara Prilepina (inače prekaljenog ratnog veterana koji je u rezervnom sastavu donjecke vojske), onda dobrovoljci koji su svojevremeno izdržali prvi nalet snaga odanih Kijevu, kao što su čuveni bajkeri "Noćni vukovi", zatim novinari koji su bili suočeni sa otvorenom cenzurom zbog toga što su istinito izveštavali o tome šta se dešava u Donbasu, takođe i studenti iz razarane Gorlovke koji pod svakodnevnim bombama uspevaju da održe svoje redovne aktivnosti, i uopšte pripadnici najrazličitijih slojeva donbaskog društva.

Srpskom gledalištu bi naročito zanimljivo moglo da bude učešće sagovornika iz Srbije, koji se osvrću na sličnosti donbaskog sa jugoslovenskim ratištima iz devedesetih: Vinko Pandurević, general Vojske Republike Srpske, Ninoslav Milošević, odlikovani srpski dobrovoljac u Donbasu i veteran rata na Kosovu i Metohiji od pre 20 godina, kao i profesor prava Dejan Mirović.


Posebna poslastica filma je podsećanje na istorijske korene Donbasa, koji su, sredinom 18. veka, kao tada najnoviju oblast Ruskog carstva osnovali i njom upravljali upravo srpski iseljenici.

"Braća po neprijatelju", autora Miodraga Zarkovića, sniman je u protekle dve godine u Donjecku, Lugansku, Moskvi i Beogradu, a može da se pogleda na Jutjub kanalu Helmkast.

Pročitajte OVDE kako je otkrivena najveća tajna u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA