Najnovije

DRUGA STRANA! Tači posle sastanka sa Makronom: Srbija nas neće više uslovljavati! (FOTO)

Takozvani predsednik Hašim Tači je rekao da se dijalog o normalizaciji odnosa lažne države i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, te da je bolje što pre postići sporazum.

Hašim Tači i Emanuel Makron (Foto: president-ksgov. net)

On se u utorak u Parizu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredstvo francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tači je rekao: “U sklopu organizacije Mirovnog foruma u Parizu, predsednik Francuske Makron je preuzeo inicijativu da održi trilateralni sastanak sa mnom, kao predsednikom (tzv.) Kosova, i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Cilj sastanka je bio potvrđivanje potrebe za dijalog (tzv.) Kosova i Srbije, obnova ovog procesa i eventualna mogućnost postizanja konačnog sporazuma između dve nezavisne i suverene države, uz potencijalnu mogućnost da (tzv.) Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija.”

“Ja visoko cenim posvećenost i odlučnost predsednika Makrona da, kao jedan od vodećih čelnika Evropske unije i sveta, olakša ovaj proces. Prema tome, mislim da je to bila poruka za mir, za međususedsku saradnju, za evroatlantsku budućnost (tzv.) Kosova, ali i za evropsku budućnost za ceo region Zapadnog Balkana. Verujem da će predsednik Makron, zajedno sa ostalim globalnim akterima, sa SAD-om i ostalim evropskim akterima, uključujući i NATO, uspeti da olakša buduće takve procese, za postizanje konačnog, mirovnog sporazuma (tzv.) Kosova i Srbije, kao preduslov za mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana.”

Da li je postignuta neka saglasnost kada će se dijalog nastaviti i da li će ukidanje takse od 100 odsto Srbiji i dalje biti uslov za nastavak dijaloga?

“Važno je da dijalog treba da se nastavi, i to je zajednička konstatacija svih globalnih aktera, ali i nas, lokalnih. Međutim, dijalog treba da se nastavi bez ikakvog uslovljavanja.”

Da li je predsednik Srbije Vučić naveo ukidanje takse kao uslov za nastavak dijaloga?

“Naglašavam, mir, stabilnost i sporazum treba da se postignu bez uslovljavanja, a ne okrivljujući jedne druge i žaleći se jedni na druge ili govoreći o prošlosti. Trebamo gledati i graditi bezuslovnu budućnost, slobodnu budućnost sa evropskom perspektivom.”

Kakav je stav predsednika Makrona u odnosu na dijalog (tzv.)Kosova i Srbije?

“Postoji potpuna odlučnost predsednika Makrona da unapredi ovaj proces, kao evropsku potrebu i kao evropski uslov i kriterijum. Na kraju krajeva, i Nemačka i Francuska su bile u žestokom sukobu sa velikim brojem žrtava, ali primer Francuske i Nemačke može biti najbolji primer i za (tzv.) Kosovo i za Srbiju kako bi se okončali konflikti u cilju mira, razvoja i boljeg života za građanede”.

Kako vidite vašu ulogu u ovom procesu u budućnosti, budući da su pobedničke partije, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova rekli da će oni, kao buduća vlada, voditi dijalog sa Srbijom?

“(Tzv.) Kosovo treba da bude jedinstveno, ujedinjeno, kako je uvek bilo naspram Srbije. Ujedinjeni kao politički spektar ćemo uspeti. Prema tome, kao predsednik države pozivam sve da budu mudri i da objedine energije prema procesu koji neće biti lak. Iz tog razloga, moja uloga će biti ustavna, zakonska, na osnovu legitimiteta dobijenog od građana.”

Da li očekujete da će buduća vlada ukinuti taksu Srbiji?

“Verujem da će sve institucije biti fokusirane na služenje građanima, radi boljeg života. Naš život se ne svodi na odnose sa Srbijom, već na izgradnju i razvoj (tzv.) Kosova, napredak, nova radna mesta, nove perspektive, demokratske reforme i evropsku budućnost. Ne možemo svu snagu da fokusiramo samo na dijalog sa Srbijom. To je jedno od pitanja, ali važno i neizbežno.”

Kada očekujete postizanje konačnog sporazuma u dijalogu između (tzv.) Kosova i Srbije?

“Što pre to bolje, ali može da se desi i u narednim mesecima.”

Šta je Vučić izjavio posle sastanka sa Makronom i Tačijem, pročitajte OVDE!

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA