Najnovije

Persijski zaliv pod potpunom kontrolom Irana - Revolucionarna garda

Komandant Revolucionarne garde Irana je saopštio da je Persijski zaliv "pod potpunom kontrolom" iranskih snaga i da američki brodovi "nisu zabrinjavajući", iako SAD tvrde da bi pobedile u sukobu.

Američka mornarica (FOTO: navy.mil)

"Tokom godina, naše snage su u potpunosti okružile Persijski zaliv, tako da oni (Amerikanci) trebaju našu dozvolu da se kreću na ovom području" izjavio je zamenik komandanta Ali Fadavi, prenela je iranska novinska agencija "Fars". Vašington će verovatno osporiti tvrdnju Fadavija da Iran ima pod kontrolom "Abrahama Linkolna" - giganta od 100.000 tona koji nosi 90 aviona i nekoliko baterija raketa, ali su Sjedinjene Američke Države same saopštile slične tvrdnje tokom nedavnog verbalnog obračuna.

Od svežih pretnji sa "zvaničnim krajem Irana" u nedelju, Tramp je u ponedeljak preokrenuo kurs, navodeći da "nema naznaka da se nešto događa ili će se dogoditi", verovatno zadovoljavajući skoro dve trećine Amerikanaca koji se protive preventivnim napadima na Iran, i krajnje razočaravajućeg savetnika DŽona Boltona. Vašington je brzo počeo sa radom na izvrtanju te izjave, dok je aktuelni ministar odbrane Patrik Šanahan priznao da je dolazak nosača aviona radi plašenja Iranaca u skladu s tom izjavom, što je izrazito slično Fadavijevoj tvrdnji. "Naš razumni odgovor, mislim, dao je Irancima vremena da se preračunaju", rekao je Šanahan u utorak.

Teheran je odgovarao i podrugljivo na pretnje Vašingtona svojim saopštenjima, a komandant vazdušno-raketnih snaga Revolucionarne garde Amirali Hajideh saopštio je prošle sedmice da prisustvo američkih brodova u regionu predstavlja "priliku " za Iran da testira svoje rakete. Nekoliko dana ranije, ajatola Jusef Tabatabai Nedžad upozorio je Vašington da jedna jedina raketa iz Irana lako može potopiti njegovu „flotu od milijardu dolara“.

U međuvremenu, iranski vrhovni lider odbacio je pretnju otvorenog sukoba između Irana i SAD-a. "Neće biti rata", rekao je prošle sedmice ajatola Ali Hamnei, čak i dok su SAD saopštavale o gomilanju svojih snaga. "Mi ne tražimo rat, a ni oni ne žele", dodao je on, insistirajući da Amerikanci dobro znaju da vojna konfrontacija s Iranom "nije u njihovom interesu".

Uprkos zveckanju sabljama, precizna priroda "verodostojnih pretnji" koje su navodili zvaničnici Vašingtona nikada nije otkrivena.

Šta je uradila Tereza Mej, pogledajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA