Najnovije

AMERI ĆE POBESNETI, IRAN IM OBORIO ŠPIJUNSKI DRON! TEHERAN: Ušli su u naš prostor!

Iran je oborio američki borbeno-izviđački dron RK-4 koji je leteo iznad provincije Hormuzgan, tvrdi Teheran. Američka vojska je odbila da komentariše.

Američki dron (Foto: Jutjub)

Vazduhoplovne snage Islamske revolucionarne garde oborile su "američki špijunski dron" koji je narušio iransku teritoriju. Dron, identifikovan kao RK-4 "Global hovk" od strane državne agencije IRNA, leteo je iznad Kuh Mubaraka u provinciji Hormuzgan.

RK-4 obično leti na velikoj nadmorskoj visini kako bi obavio izviđačke misije.

SAD još uvek nisu odgovorile na tvrdnje Teherana, iako je Pentagon optužio Iran u nedelju o neuspelom pokušaju da obori američki dron koji je prošle sedmice osmatrao jedan od naftnih tankera napadnutih u Omanskom zalivu.

Portparol američke Centralne komande (CENTCOM) kapetan Bil Urban izjavio je za AP da, "nije bilo drona nad iranskom teritorijom".

Međutim, neimenovani američki zvaničnici su rekli za AP i Rojters da je američki dron zaista oboren iznad Ormuskog moreuza. Ovi izvori kažu da je mornarički dron MK-4C Triton - pogođen iranskom raketom zemlja-vazduh. Prema Rojtersovom izvoru, incident se dogodio u međunarodnim vodama.

Tenzije između SAD-a i Irana su visoke, sa glasinama da SAD planiraju "taktički napad" kao odgovor na prošlonedeljne napade na japanski i norveški naftni tanker u Omanskom zalivu. Dok su SAD odmah okrivile za te napade Iran, objašnjenje državnog sekretara Majka Pompea o napadima značajno odstupa od svedočenja japanskih mornara jednog od oštećenih brodova, a čak su i američki saveznici zahtevali dodatne dokaze pre nego narativ krivice stave na Iran.

Amerikanci samo što ne puze pred Erdoganom i ne ližu mu cipele. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA