Najnovije

SZS BEZ DVERI: Ima li nečeg novog osim jednog "zbogom"?

U Beogradu je danas formirana Udružena opozicija Srbije, koju čine stranke doskorašnjeg Saveza za Srbiju, osim pokreta Dveri.

SzS sa "Dverima" (Foto: Jutjub)

Čine je i još nekoliko udruženja i sindikata, koji su sa Savezom sarađivali i ranije.

Udruženu opoziciju čine Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca, kao i Građanska platforma, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodni pokret Srba sa KiM, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Šumadijska regija i Ðorđe Vukadinović.

Minus i plus

Udružena opozicija Srbije (UDS) zadržala je narativ Saveza za Srbiju, nije promenila ni njegovu strategiju ni taktiku, a nije bitno ni ljude, ocenjuje izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar, što vidi kao minus danas formiranog opozicionog saveza pod ovim imenom, ali dodaje da on ostaje najozbiljniji i najglasniji protivnik SNS i da ima prednost u odnosu na one stranke koje su izašle na izbore i ostvarile loš rezultat i to vidi kao njihov plus.

"UOS nastavlja tu vrstu možda i greške u pozicioniranju, gde insistira na toj vrsi ekskluzivnosti, da samo oni koji su zagovarali bojkot mogu da budu deo te koalicije", rekao je Klačar za Tanjug.

Klačar kaže da su kod Udružene opozicije Srbije u odnosu na Savez za Srbiju tri stvari drugačije - naziv, nema pokreta Dveri i forma organizovanja je fleksibilnija.

Klačar je ocenio da izlaskom Dveri ta koalicija na neki način izbegava kritike koje je imala zbog saradnje sa tim pokretom, a koji je, kaže, imao loš imidž zbog politike i političkih akcija iza kojih je prevashodno stajao Boško Obradović, bilo da je reč o upadu na RTS, bilo da se radi o okupljanju ispred Predsedništva, štrajku glađu ili napadima na poslanika.

"Izlaskom Dveri dobijaju nešto relaksiraniju poziciju ka građanskom delu javnosti", rekao je Klačar.

Kaže da se promenom imena lišavaju političkog balasta koji je sa sobom imao Savez za Srbiju, jer je SzS za sobom, kaže, vukao balast raznorodne, šarolike koalicije čija je misija nekako sa bojkotom naprosto prestala da postoji.

Fleksibilnija forma, kaže, u suštini najviše znači onim strankama koje imaju određene resurse ili kapacitete, a u ovom slučaju tona će najviše pogodovati SSP-u i Narodnoj stranci koje imaju određenu vrstu kapaciteta da razvijaju svoje posebne politike izvan ove koalicije.

"Ono što je cilj ove koalicije i to je možda razlog zašto se ona zove Ujedinjena opozicija Srbije je upravo pronalazak kandidata za gradske izbore i za predsedničke izbore i njen uspeh biće meren kroz tog kandidata", rekao je Klačar.

Objašnjava da ukoliko taj kandidat bude ime sa biografijom koje je u stanju da na neki način artikuliše i motiviše birače to će uspeh koalicije biti veći i obrnuto.

Pročitajte OVDE     šta se to neverovatno dešava na trgu Republike.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS