Najnovije

HARADINAJEVI KRVNICI UBIJALI SRBE PO PRIJAVI KOMŠIJA: Štitili i hranili Albance tokom bombardovanja, a oni su potom učinili ovo

U očekivanju da radne grupe pri Komisijama za nestala lica Beograda i Prištine predaju porodicama posmrtne ostatke petočlane porodice Šutaković i bračnog para Petrović iz Đakovice, koji će, kako se očekuje, tokom naredne nedelje biti sahranjeni u Andrijevici, odnosno Užicu, predstavnici Srba iz ovog grada opominju na brojne slučajeve kidnapovanja srpskih porodica čija je sudbina i dalje nerasvetljena.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Osim lokacije, zvane "Bunker", koja se nalazi u prigradskom naselju u Đakovici i koja u stvari predstavlja šaht pokriven betonskom pločom, gde su i pronađena tela pomenutih porodica, na području Đakovice nije istraživana nijedna druga lokacija u kojoj su možda tela kidnapovanih Srba.

Odmah po povlačenju tadašnjih regularnih snaga vojske i policije tadašnje SRJ, počela su kidnapovanja odnosno otmice Srba koji su se usudili da ostanu u svojim kućama i stanovima u Đakovici. Tako su pored Šutakovića i Petrovića kidnapovane porodice Lazarević, bračni par Staletović, ali i Jovanovići, Kuzmanovići, Vukovići…

“To su bili uglavnom stariji bračni parovi, ali zlikovci OVK kidnapovali su i mladića, sina doktora Andrejevića, koji je tokom svog radnog veka lečio i Srbe i Albance”, priča Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice, koji ističe poražavajuću činjenicu da su svoje susede Srbe koji su ostali i posle dolaska međunarodnih snaga odavali najbliže komšije Albanci.

Oni Albanci koje su Srbi, kako kaže, hranili i štitili tokom bombardovanja, javljali su pripadnicima OVK gde se nalaze njihovi dotadašnji zaštitnici.

“Teško je razočaranje kada saznate da su Srbe koji su se skrivali u stanovima odavali upravo Albanci koji su do nedelje i sami bili skriveni u njihovim stanovima, deleći sa njima strah do NATO bombi i terorista OVK”, opominju Srbi iz Đakovice.

Ne skrivaju revolt činjenicom da je na takav način kidnapovano 78 Srba, a da su do sada predata tela svega njih desetak.

U jednom slučaju pre nekoliko godina predati su pogrešni posmrtni ostaci, pa je prekopavan grob navodno sahranjene osobe da bi se zamenile kosti.

Zona odgovornosti Haradinaja

Po kidnapovanju, Srbi iz Đakovice, kako je kazao Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica, držani su na nekoliko lokacija. Osim u hotelu "Paštrik" u centru grada, neki su odvedeni u Fabriku duvana, "Virdžiniju", neki u Auto-školu ili fabriku "Metaliku".

“Takozvani Bunker je prva lokacija koju smo pronašli i ekshumirali, ali ima zahteva da se provere i druge lokacije. Nastavićemo sa pretragama i nadamo se da će se rasvetliti svi monstruozni zločini u zoni odgovornosti Ramuša Haradinaja”, ističe Veljko Odalović.

Pročitajte OVDE zašto je Metju Palmer optužio Beograd.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA