Najnovije

SRPSKA ZVER ULIVA STRAH U KOSTI! Znatno veći nivo zaštite i borbene efikasnosti! (FOTO)

Prototip modernizovanog tenka pod oznakom M-84 AS1, prema oceni ministra Vulina, pokazao je da smo na dobrom putu i da su naši konstruktori dali dobre ideje.

Tenk M-84 AS1. (Foto: mod.gov.rs)

- Po broju ispravnih tenkova Srbija je evropska sila, ali to nije dovoljno. Tenkovi moraju biti modernizovani, da mogu da se nose sa najsavremenijim tenkovima u svojoj klasi i naravno, moramo imati odgovarajući broj posada kako bi svaki od njih bio koristan i upotrebljiv - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon što je u rejonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade" prisustvovao konstruktorskim ispitivanjima i gađanju ciljeva iz prototipa usavršenog tenka M-84 AS1.

Prototip modernizovanog tenka pod oznakom M-84 AS1, prema oceni ministra Vulina, pokazao je da smo na dobrom putu i da su naši konstruktori dali dobre ideje.

- Mi ćemo ulagati velike napore da svi naši tenkovi, bar najveći broj naših tenkova, bude modernizovan na takvom nivou da može da koristi i odgovarajuću municiju i tehnička rešenja i da bude u stanju da se nosi sa bilo kojim tenkom u našem okruženju. Srbija je tenkovska sila, ali to ne sme da bude samo po broju, već mora da bude i po tehničkim rešenjima i posadi - naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o ključnim segmentima usavršavanja tenka M-84, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović rekao je da modernizacija tog tenka i borbenog vozila pešadije trenutno predstavljaju dva najbitnija projekta modernizacije borbene tehnike Vojske Srbije za potrebe Kopnene vojske.

- Najveći broj tipova novog i modernizovanog naoružanja, koji se tiče povećanja sposobnosti naših pešadijskih i artiljerijskih jedinica, u smislu razvoja već je završen. Sada se u naoružanje upravo uvode nulte serije, što će reći da se ide u početno opremanje jedinica, čime se završava prva faza zanavljanja naoružanja Vojske Srbije.

Konstruktorska ispitivanja modernizovanog tenka M-84 AS1, prema rečima Miloradovića, veoma su obiman poduhvat, koji podrazumeva veliki broj modernizovanih i dodatih podsistema na tenk, čija je namena povećanje nivoa zaštite tenka protiv najsavremenijih tipova protivoklopnog naoružanja, kao i povećanje situacione svesnosti posade i opremljenosti komandira tenka.

- Osim komandno-informacionog sistema i odgovarajućih komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom daljinski upravljanom borbenom stanicom, koja mu daje potpuno novi kvalitet u borbi i pruža znatno veći nivo zaštite i borbene efikasnosti. Smatramo da će ova modernizacija značajno povećati sposobnosti naših oklopnih i mehanizovanih jedinica - naglašava Miloradović i poručuje da to nije kraj razvoja, jer se paralelno radi na fazi dva, označenoj kao modernizovani tenk M-84 AS2, koja podrazumeva još nekoliko novih podsistema koji će dodatno i značajno unaprediti sposobnosti naših tenkovskih jedinica.

Jermeni oborili tri neprijateljska aviona! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube