Najnovije

VUČIĆEVA „STRUKA“ OPET PRETI: Obavezna vakcinacija podrazumeva i zakonske sankcije! (VIDEO)

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je u Novom danu da trenutno "Beograd ima više novoobolelih dnevno nego ostale sredine", ali da svuda postoji potencijal prenošenja virusa. "Svuda se može stvoriti žarište ako se ne vodi računa o tome. Suština je da se brzo reaguje", kaže on.

Srša Janković (Foto: Jutjub)

Govoreći o situaciji sa koronavirusom, rekao je da rizik sve vreme postoji.

„Vidimo da zemlje u okruženju imaju veći broj novozaraženih na dnevnom nivou, što zbog unosa, što zbog toga što virus nije ni išćšezao potpuno, i postoji mogućnost da dođe do porasta, mi činimo sve da ostane umeren“, rekao je Janković, dodajući da je situacija još uvek povoljna.

Jesenji period je, kaže, inače pogodnija sezona za prenošenje respiratornih infekcija.

„Beograd ima više novoobolelih dnevno nego ostale sredine, međutim, svuda postoji potencijal prenošenja virusa i svuda se može stvoriti žarište ako se ne vodi računa o tome. Suština je da se brzo reaguje“, kaže on.

Govoreći o merama koje su preduzete na početku epidemije u Srbiji, kaže da su one u samom početku zaista zaštitile veliki broj života.

„Ali, tako živeti godinama, godinu najmanje, nije moguće, jer i društveni i ekonomski i psihološki faktori ne dopuštaju da živimo zaključani toliko dugo“, kaže.

Cilj stručnjaka je, dodaje, da ugrade zaštitne mere što više u životne tokove.

„U praksi to znači nođenje maske, držanje distance, higijena, dezinfekcija, izbegavanje kontakata i većih okupljanja… Nijedna odluka u vezi sa pandemijom nije zacrtana odluka, sve se donose u skladu sa situacijom“, kaže Janković.

Ističe da je grip i pre pojave novog virusa predstavljao određenu pretnju po ljudsko zdravlje, s kojom smo se nosili merama.

„Obavezna vakcinacija podrazumeva i zakonske sankcije za one koji se ne vakcinišu, ali naglasak nije na kažnjavanju, nego na našoj obavezi da se zaštitimo. Rizične grupe su starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, deca i trudnice… Ne znači da osobama koje nisu u rizičnoj grupi, da im nije preporučeno da se zaštite, svako ko je zaštićen neće moći da prenese bolest nekom drugom“, kaže on.

Poljska čeka pravi trenutak da Ukrajini oduzme Volin i Galiciju Više o tome OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA