Najnovije

''GENERAL MRAZ'' PONOVO NA DELU: Arktička moć Rusije uteruje strah u kosti Zapadu

Činjenica da je Arktik potencijalna regija sukoba postala je odavno jasna. Ali Rusija tamo ima dobru poziciju i to je ono što najviše brine zemlje NATO-a. Međutim, oni ne mogu ništa da učine u vezi sa ruskom „otpornošću na mraz“.

Ledolomac Arktika (Foto: Rosatomflot)

Ledolomci Arktika i Lider, naučna plutajuća platforma, podmorske baze, brzo raspoređivanje vojnih snaga u izuzetno hladnim uslovima - sve ovo čini Rusiju neospornim gospodarom Arktika i potencijalnim pobednikom bilo koje bitke u regionu, pa čak i na polu. Takva kontrola i moć definitivno čine države NATO-a nervoznim, iako su majstori da se varaju, iskušavajući na sebi potencijalnu štetu od bilo koje ruske vojne opreme.

Ali glavni problem zabrinutosti Zapada nisu čak ni ruske sposobnosti, već sopstveni neuspeh kada je u pitanju hipotetički sudar na Arktiku. I u nemogućnosti da se reši ovog „kompleksa inferiornosti“. Kao što piše francuski Le Point, nijedna vežba poput Arktičkog izazova, koja je navodno dizajnirana da demonstrira snagu NATO-a i njegovih saveznika, čak nije u stanju da baci senku na ruski arktički monopol. Stručnjaci priznaju da samo Moskva može da deluje u celoj zoni, brzo raspoređuje trupe i koristi opremu testiranu na izuzetno niskim temperaturama. „General Mraz“ je uvek plašio potencijalne i stvarne protivnike Rusije.

Zapad će, naravno, učiniti sve da promeni stanje stvari i podigne svoj nivo na neophodan na Arktiku. Međutim, ovo će zahtevati ogromne troškove, ogromne snage i iscrpljujuću obuku za osoblje i opremu. A takođe i puno vremena, koje Moskva takođe koristi u svoju korist, jačajući svoje pozicije u regionu.

Gde su ruski i beloruski obaveštajci pronašli centre stranih tajnih službi, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA