Najnovije

ŠKABO: Manifest Pokreta Aktivnih Nezavisnih Kreatora!

Nema dobra od kukanja i kritike, kamoli od čekanja na nekakav pravi momenat. Zgoditak na lutriji smo svi zdravi-živi zaboli još kao mikroskopski repati punoglavci. Ko nije zadovoljan dobitkom, neka pročita kako su prolazile kolege koje su, potom, osvajale premije na kojekavim igrama na sreću, diljem ove ravni postojanja. Postajali imućni preko noći, da bi već neke od sledećih ostajali bez imetka. Valjalo se prethodno: osvestiti, probuditi, pokrenuti, prenuti... rečju: oBogatiti. Sva naša opravdanja su loša; ispravnije ih je nazvati izgovorima.  

Boško Ćirković Škabo. (Foto: Jutjub)

Piše: Boško Ćirković

Realno stanje jeste umrežena paranoja, na mreži i van nje. Realno okruženje jeste većinski sačinjeno od, frekventnim intenzivnim stimulansima izmutiranih, hiperpotrošača proizvoda, usluga i ideja. Ali, koliko god delovalo teško i neverovatno,  ta (šatro) nova realnost ne mora biti izabrana stvarnost.

„Svet koji stvaram jedini je stvaran.“ Tako svedočimo slobodu dobijenu rođenjem. Tako (p)ostajemo živom ikonom Tvorca. Pritom, ne moramo i ne možemo svi stvarati uzvišena, prepoznata i priznata, umetnička dela. Ali možemo i moramo stvarati s LJubavlju: odnose, zajednice, obroke, velike i male svakodnevne stvari... Saditi, okopavati, peći, seckati, pisati, lepiti, čitati, peći, čistiti, graditi, kopati, uzdizati, crtati, snimati, programirati, montirati, klesati, vući, gurati... Dobronamerno, smisleno, hrabro, pošteno, solidarno, odlučno, primerno... Materijalni uslovi, znanja, tehnike i tenologija sve to čine mogućim, čak sve jednostavnijim. Sva naša opravdanja su loša; ispravnije ih je nazvati izgovorima.

Nisam uspeo da organizujem teatralno najavljeni P.A.N.K. kurs ove jeseni. Zato ideju dižem na viši nivo: Pokret Aktivnih Nezavisnih Kreatora. Tako se čini još smislenijom. Prilažem skromno znanje i iskustvo, stečeno kreacijom raznovrsnih popkulturnih sadržaja, i iskrenu želju da nastavim i oBogatim delovanje.  Pozivam sve koji se prepoznaju u prethodnim redovima na povezivanje, formiranje SA-veza. Ne mislim ni na kakvo: formalno organizovanje, registraciju, niti ukalupljavanje. Nemam u planu nikava: ukrupnjavanja, osvajanja, pokoravanja, profitiranja... Štaviše, nemam nikakav plan. Osim ako se umnožavanje darova i radosti deljenjem i stvaranjem mogu nazati planom.  

Svako ko se slično oseća već je deo Pokreta. Treba samo da se pogledamo, poslušamo, prepoznamo i ispletemo Vanvremenski Vrednosni Vez , naspram paukolikog Vorld Vajd Veba. Da se povežemo u lepršavo ljudsko javno društvo, naspram rigidnih moćnih tajnih društava. Vidim samo četiri uslova, kao četiri slova akronima.

1. Pokret. Suštinski različito od virološki bezbednog digitalnog komuniciranja na daljinu je fizičko susretanje. Licem u lice. Podrazumeva savladavanje fizičkih distanci i prepreka, potpuno drugačiji način povezivanja nervnih sinapsi pojedinca i, analogno tome, povezivanja pojedinaca u zajednicu. Idealno ostvarenje bi bila brojna ekipa pouzdanih saradnika, zainteresovanih za najrazličitije akcije.

2. Aktivnost. Suštinski je različita od kladioničarskog praćenja, predviđanja i kapitalizacije rezultata akcija drugih; kao i  komunističkog „radio ne radio, svira ti radio...“ Svako bi (u skladu sa mogućnostima, interesovanjima, željama, osećanjem odgovornosti...) trebalo svojevoljno i pošteno da daje (od) sebe, za ostvarenje zajednički postavljenog cilja.

3. Nezavisnost. Suštinski različita od: namere komandanta, poltronstva, strančarenja, nepotizma, kronizma, burazerizma... Povezanost LJubavlju, interesovanjem i davanjem, ne strahom, interesima i grabežom. Fluidnost i nepostojanje formalne strukture su svakako plodno tle za ovu karakteristiku jer praktično onemogućavaju marketiranje i spoljno finansiranje.

4. Kreacija. Suština zajedničkod delovanja bi trebalo da bude: SA (kao metod), ZA (kao cilj) i TRAG-NE-MRLJA (kao rezultat). Kuća, instalacija, koncert, film, trka, trening, akcija čišćenja kraja, zasađeno drvo... sve je moguće kada je stvaranje put, način življenja, filosofija...         

 Manifest, Program, Vizija... U najkraćim cratama. Poziv je otvoren. Iskra je u oku. Vatra u srcu. Patike u jako lošem stanju... Makar u kraju mene nije teško naći. Ja sam onaj matori za fiskalnom, u radnji. Spreman za akciju, u novoj BS majici. Roka dok ne pridruže se i stari i mladi... Cara Dušana 29, Dorčol, brrrte, Srbija... 011-262-44-71...

P.A.N.K. nije mrtav! Verujte mi! Doktor sam. Znam.                                  

Trgovina organima, otmice, ubistva - zbog ovoga šiptari idu u Hag! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA