Najnovije

KADA CECA ISPALI REDENIK: Eliminiše živu silu na bojnom polju (VIDEO)

Mitraljez 7,62 mm M84 je namenjen se za uništavanje žive sile i sredstava ratne tehnike neprijatelja sa najboljim rezultatima u gađanju jedinačnom vatrom na daljinama do 400 m, kratkim rafalima do 300 m, dugim rafalima do 200 m, sa sređenom vatrom grupe strelaca do 600 m i za ciljeve u vazduhu do 500 m.

M84 (Foto: Jutjub)

Poslugu mitraljeza čine tri člana: nišandžija, pomoćnik nišandžije i donosilac municije. Hranjenje mitraljeza se vrši iz redenika od 50 metaka, redenici se mogu nastavljati i složiti u municijske kutije od 100 ili 250 metaka, kutija za 100 metaka se može da postavi sa donje stranu sanduka mitraljeza.

Može se isporučiti sa ili bez tronožnog postolja i optičkog nišana. Postoji mogućnost isporuke i montaže pasivnog nišana Može se koristiti sa preklapajućim dvonožnim postoljem, što omogućava gađanje na različitim terenima. Stabilno tronožno postolje i blag trzaj oružja omogućavaju veoma preciznu paljbu. Visina postolja se može podesiti da se uklopi prema veličini zaklona iza koga se nalazi. Postolje ima dodatak koji omogućava gađanje meta u vazduhu. Ovi mitraljezi imaju mogućnost precizne paljbe na velikim distancama u svim vremenskim i klimatskim uslovima, danju i noću. Oni su takođe ključno oružje u mnogim borbama, sposobni da razreše i gotovo nemoguće taktičke situacije.

Razvoj

Mitraljez M84 je razvijan tokom Hladnog rata kao standardizovana zamena starijih sistema u tadašnjoj JNA, na osnovu ruskog mitraljeza PKM. U odnosu na PKM poseduje neznatne izmene kao što je drugačiji oblik kundaka. Izrađen je na principu Kalašnjikova, uz korišćenje pozajmice barutnih gasova. Od Kalašnjikova se razlikuje pozicijom mehanizma pozajmice barutnih gasova koji se nalazi ispod cevi što olakšava zamenu cevi u slučaju potrebe.

Borbena upotreba

Dokazao se u mnogobrojnim sukobima širom sveta, a kod nas je početkom devedesetih godina prošlog veka dobio nadimak "ceca" po čuvenom mitraljescu iz tadašnjih "Crvenih beretki", koji ga je majstorski koristio.

Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji mitraljez M84 su koristile sve sukobljene strane. Postao je izuzetno popularan pružavši sigurnost, preciznost i pouzdanost svojim korisnicima. Tokom rata na Kosovu 1999. godine, koristile su ga masovno jedinice Vojske Jugoslavije i posebne jedinice policije. Nakon toga je korišćen tokom sukoba na jugu Srbije kao i tokom rata u Makedoniji. Na mnogim slikama sukoba se mogu videti pripadnici sukobljenih strana sa verzijom puškomitraljeza M84. Svoju pouzdanost M84 je naročito iskazao tokom dejstava u graničnom pojasu prema Republici Albaniji 1998.-1999. godine. U teškim meteorološkim i terenskim uslovima M84 je zajedno sa puškomitraljezom M72 predstavljao najjaču pešadijsku vatrenu podršku Vojske Jugoslavije na tom prostoru.

Tehničke karakteristike

Masa    puškomitraljez 10 kg
           mitraljez 15 kg
Dužina : 1175 mm
Dužina cevi: 658 mm
Kalibar: 7.62 x 54R mm
Vrsta operacije: gas
Način dejstva: automatski, poluautomatski
Brzina paljbe: 250 met/min
Brzina zrna: 825 m/s
Maks. ef. domet: 600 m do 1000 m
Odvojivi magacin: redenik od 50 kom, sa nastavljanjem redenika do 250 kom.
Nišan: mehanički, optički

Kako je klisura progutala celu vojnu jedinicu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA