Najnovije

TREĆA SILA GROZNIČAVO JURI PREMA KARABAHU: Ako uđu oni, ulazi i Rusija (VIDEO)

Prvi ministar odbrane DNR, poznati komandant ustanika Igor Ivanovič Strelkov, na svojim službenim stranicama na društvenim mrežama objavio je ličnu procenu operativne situacije u regionu strateški važnog grada Šuši u Nagorno-Karabahu.

Pravac Karabah! (Foto: Jutjub)

Piše: Igor Strelkov

Izjavljujem: moja jučerašnja operativna prognoza o situaciji u Karabahu/Arcahu nije opravdana.

Očigledno je  da su količina i kvalitet jermenskih trupa u Šušiju i okolini toliko nedovoljni da turska koalicija smatra da je moguće opkoliti i jurišati na utvrđeni grad bez prethodnog dovlačenja teškog naoružanjam - jednom lakom pešadijskom jedinicom uz podršku artiljerije izdaleka.

U stvari, tokom dana situacija za Jermene se naglo pogoršala - grad je već zatvoren sa tri strane, a jedinom putu na sever, prema Stepanakertu, preti presecѕnje - bitke su skoro na njemu.

Ako Turci uspeju da preseku ovaj put i utvrde se, garnizon Šuši nema druge šanse, bilo da se „zaključa u tvrđavu“ i odbrani do potpunog uništenja (bolje je da ne budu zarobljeni, naravno), ili da se povuče planinskim stazama ka severu -Istok, pokušava da pokrije Stepanakert. To im, međutim, nakon zauzimanja Šušija i uzimajući u obzir opštu situaciju, neće mnogo pomoći.

Sada je za Jermene potpuno beskorisno da se oslanjaju na sopstvene snage: sudeći po bitkama za ključnu tačku čitave kampanje, oni ih jednostavno nemaju.

Sada se nade Jermena mogu povezati sa brzom intervencijom neke „treće strane“. Na primer, uz mogući ultimatum Irana, koji grozničavim tempom stvara veliku udarnu grupu u regionu koji se graniči sa Karabahom/Arcahom.

Sa svoje strane, Turci takođe moraju da požure: iranske snage na granici se okupljaju u broju koji premašuje broj koji je dovoljan da „odgovore na iznenađenja“.

A ako Iran uđe u igru, onda Ruska Federacija verovatno neće ostati potpuno po strani.

„Dvostruki ultimatum“ Ruske Federacije i Irana sa zahtevom (posebno Ankari i Bakuu) da odmah zaustave ofanzivu može se izneti u bilo kom trenutku.

Kako teroristi šalju robove da ginu u Nagorno-Karabahu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA