Najnovije

ZAJEDNIČKA VOJNA VEŽBA RUSIJE, KINE I NATO PAKTA: Učestvuje preko 30 zemalja

Prvi put posle 10 godina brodovi ruskih i NATO mornaričkih snaga izvodiće zajedničke vežbe, javlja izvestila pres služba ruske Crnomorske flote.

Ruski brodovi (Foto: Jutjub)

Konferencija o planiranju o učešću ruske mornarice u međunarodnoj vežbi AMAN-2021 (AMAN-2021), koja će se održati u februaru 2021. godine u vodenom području pakistanske luke Karači, održana je danas na mreži u Sevastopolju.

Obuku zajedničkih akcija pokrenule su pomorske snage Islamske Republike Pakistan, na čijoj teritoriji će se održati međunarodna vežba.

„Nakon video konferencije, predstavnici više od 30 zemalja potvrdili su svoje učešće u vežbi, od kojih oko 10 koristi svoju brodsku posadu, a ostatak šalje zvanične posmatrače.

Pored brodova pakistanske mornarice i ruske mornarice, vežbi AMAN-2021 prisustvovaće američka mornarica, kraljevska mornarica Velike Britanije, mornarica Narodne Republike Kine, pomorske snage samoodbrane Japana, mornarica Turske Republike, mornarica Filipina, Kraljevske pomorske snage Malezije, Mornarica Šri Lanke i mornarica Indonezije “, navodi se u saopštenju za štampu.

Ministarstvo je pojasnilo da će rusku mornaricu predstavljati snage Crnomorske flote, uključujući fregatu, patrolni brod, spasilački tegljač, jedinicu Marinskog korpusa, odred za uklanjanje mina i helikopter na morskoj bazi.

Napominje se da će se učešće u zajedničkoj vežbi brodova ruske mornarice sa brodovima Mornaričkih snaga Severnoatlantske alijanse (NATO) održati 10 godina nakon završetka prethodne vežbe Bold Monarch 2011, koja se održala na obali Španije.

Navodi se da su ciljevi vežbe AMAN-2021 jačanje i razvoj vojne saradnje između zemalja učesnica u interesu bezbednosti i stabilnosti na moru, kao i razmena iskustava pomorskih mornara u odbijanju pretnji morskom piraterijom u oblastima intenzivnog brodarstva.

Šta je Azerbejdžan čekao 30 godina, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA