Najnovije

SRBIJA DOBIJA JOŠ JEDNOG SUSEDA ZAPADNE ALIJANSE: Severna Makedonija rešava sve bezbednosne probleme integracijom u NATO?

Severna Makedonija je jedna od retkih zemalja u Evropi gde su se sve političke partije u parlamentu uvek slagale oko jedne stvari – ulaska u NATO. Do pristupanja Severne Makedonije, kao 30. članice, ostale su formalnosti, koje će prema svim prognozama trajati do marta. U Skoplju kažu da integracija neće uticati na odnose sa zvaničnim Beogradom i da oni poštuju vojnu neutralnost Srbije.

Pripadnici makedonske vojske (Foto: Jutjub)

Analitičari u Skoplju smatraju da će Severna Makedonija rešiti sve bezbednosne probleme integracijom u NATO i međunacionalne sukobe i nestabilnost ostaviti iza sebe.

"Za nas to znači jačanje nacionalne bezbednosti, jačanje bezbednosti regiona i znači mesto pored najvećih svetskih sila i uključivanje u donošenje važnih odluka u NATO-u. Odluke se donose konsenzusom, bez obzira na veličinu zemlje, to nama mnogo znači", ističe Zoran Popov, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Analize koje su radili stručnjaci u Skoplju govore da se očekuje povećanje stranih investicija i veći broj stranih turista, i ukazuju na primer Crne Gore koja je 2019. godine zabeležila povećanje broj turista iz zemalja članica NATO-a, kao i veće strane investicije.

Iako nismo dobili zvaničnog sagovornika iz Ministarstva odbrane, dostupne informacije govore da će Severna Makedonija morati da uloži mnogo novca u modernizaciju vojske, dok je organizacija oružanih snaga u većoj meri prilagođena standardima NATO-a.

Novinar dnevnog list Nova Makedonija Aleksandar Srbinovski kaže da posle promene imena, sporazuma sa Grčkom, kao i sporazuma sa Bugarskom, ulazak u NATO sigurno donosi mir i stabilnost i od nekog ko je stvarao bezbednosne probleme, Severnu Makedoniju pretvara u izvoznika mira.

"Sa ulaskom u NATO zatvara se mogućnost da ovde bude nekih bezbednosnih previranja. To nama garantuje državni mir, i garantuje mir građanima i našoj zemlji. Takođe, doprinosi da se naša vojska modernizuje", objašnjava Srbinovski.

Cena modernizacija je 700 miliona evra do kraja 2028. godine i odnosiće se na modernizaciju pešadijskog naoružanja, helikoptera, a najviše novca otići će na oklopna vozila koja su potrebna za učešće u vojnim operacijama NATO-a.

"Modernizacija armije može biti komplikovana sa druge strane, jer Severna Makedonija ima relativno slabu ekonomiju", ističe on.

Treba podsetiti i da su specijalne jedinice Severne Makedonije od 2003. bile u Iraku, i one su, posebno kod Amerikanaca smatrane za malog ali veoma pouzdanog partnera.

Već godinama su makedonski vojnici zaduženi za obezbeđenje vojne baze NATO-a u Kabulu i za tu dužnost imaju samo reči hvale.

Odnosi sa Srbijom

Ulaskom Severne Makedonije u NATO, Srbija će dobiti još jednog NATO suseda, pored Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Albanije i Crne Gore.

Sagovornici RTS-a kažu da se u odnosima dve zemlje neće ništa promeniti, već da će se, kao i do sada, raditi na unapređenju saradnje.

Dobar primer za to su Balkanske medicinske snage, regionalna sanitetska jedinica za delovanje u vanrednim situacijama sa sedištem u Skoplju, a čine je vojni medicinari iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Snage su nastale 2013. godine, Srbija je vodeća zemlja i daje najviše pripadnika za snage, a srpski oficir potpukovnik Žarko Mićović, trenutno je komandant.

Prošle godine snage su dostigle punu operativnu sposobnost i spremne su da u roku od pet dana od zvaničnog poziva neke zemlje razmeste na ugroženo područje. Odluke o angažovanju donosi Upravni odbor, a potrebna je saglasnost svih zemalja članica.

Takođe, vojna saradnja sa Srbijom održavana je godinama i kroz Regionalni centar za odnose sa javnošću u Skoplju, gde su se obučavali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji se bave saradnjom sa medijima.

Poštovanje vojne neutralnosti

U Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije ističu da im je važno da odnosi sa Srbijom budu još bolji i posle ulaska u NATO.

"Srbija je naš četvrti spoljnotrgovinski partner. Svake godine raste broj turista iz Srbije kod nas, i broj turista iz Severne Makedonije u Srbiji. Takođe, želim da istaknem da Severna Makedonija u potponusti poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna zemlja. Mi želimo da sa Srbijom unapredimo saradnju i u oblasti odbrane kako bismo imali bezbedniji region i mir", zaključio je Zoran Popov, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova u Skoplju.

Pročitajte OVDE kako crnogorska policija maltretira srpske sveštenike.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA