Najnovije

"PROBOJ" USKORO KREĆE PUT MOSKVE! Rusi kompletiraju jedan od najboljih tenkova na svetu! (FOTO)

U ovom času radnici tenkovskog giganta „Uralvagozavod“ kompletiraju grupu tenkova T-90M „Proboj“ koji će uskoro krenuti put Moskve. Pretpostavka je da će na paradi učestvovati dve kompletne tenkovske čete opremljene ovim sredstvima.

T-90M „Proboj“ (Foto: Jutjub)

Novi ruski osnovni borbeni tenkovi T-90M „Proboj“ se spremaju za vojnu paradu koja će se održati za Dan pobede u Moskvi. Ovaj tenk je prošle godine završio kompletna državna testiranja. Kontigent T-90M će uskoro biti u poptunosti kompletiran i isporučen jedinicama moskovskog garnizona gde će učestvovati na standardnim pripremama za veliku vojnu paradu.

U ovom času radnici tenkovskog giganta „Uralvagozavod“ kompletiraju grupu tenkova T-90M „Proboj“ koji će uskoro krenuti put Moskve. Ovi tenkovi će uzeti učešća u velikog vojnoj paradi na Crvenom trgu povodom Dana pobede. Pre toga će proći nekoliko pripremnih etapa za ovu grandioznu manifestaciju koja se 9.maja svake godine održava u praktično celoj Rusiji.

Pretpostavka je da će na paradi učestvovati dve čete tenkova T-90M „Proboj“. Oni se u ovom momentu na završnoj etapi opremanja. Posle toga će biti ukrcani na železničku kompoziciju, i krenuti pravo put Moskve. Pored ovih tenkova na paradi će učestvovati i ostali modeli savremene oklopne tehnike, koja će krasiti rusku armiju u narednim godinama i decenijama. Tu će biti i tenkovi nove generacije T-14 „Armata“, zatim teško borbeno vozilo pešadije takođe na platformi „Armata“ – T-15, kao i borbeno vozilo vatrene podrške BMPT „Terminator“.

Jedan od najboljih tenkova na svetu

Prva demonstracija perspektivnog osnovnog borbenog tenka T-90M realizovana je u septembru 2018. godine. Inženjeri konpanije „Urlavagnozavod“ su uspeli maksimalno da povećaju borbeni kvalitet tenka T-90 integracijom nove i duboko modernizovane opreme na najvažnije delove, kao i elektronske agregate.

T-90M je po mnogobrojnim tehničko-taktičkim karakteristikama potpuno novi tenk: redizajnirana je kupola tenka, integrisan novi automatizovani sistem za upravljanje vatrom koji je efikasan u svim meteo i vremenskim uslovima (dan/noć), modernizovano osnovno oruđe tenka-top, primenjen sistem dinamičke oklopne zaštite tenka treće generacije „Relikt“Pored toga tenk je dobio i veoma kvalitetan sistem za klimatizaciju, koji će u međuvremenu postati obavezna oprema novih i modernizovanih oklopnih borbenih vozila koji će postati deo ruske armije.

Kada se govori o tenku T-90M možda i najveće unapređenje u odnosu na bazičnu verziju tenka T-90A je pretrpela njegova oklopna zaštita. O tome najbolje svedoči njegova ukupna masa koja je uvećana na gotovo 50 tona. . Ona je namenjena neutralisanju pogotka koji je nanesen potkalibranim projektilima ili granatama sa tandem-kumulativnom bojevom glavom. „Relikt“ je u obliku ploča utegnut sa osnovnim oklopom sa prednje i bočnih strana tenka, kao i preko tenkovske kupole. Pored unapređenih tehničko-taktičkih karakteristika u odnosu na „Kontakt-5“, ovaj tip oklopne zaštite se veoma lako može zameniti tj. popuniti novim reaktivnim pločama posle aktivacije, što je veoma važno u borbenim uslovima.

Zahvaljujući novom motoru koji razvija 1130 konjskih snaga on i pored ovoga može da dostigne brzinske parametre koji su ga krasili. Pri tome ovaj motor funkcioniše u granicama ekonomičnosti, jer sa punim rezervoarom može da pređe distancu od 550km. Na tenk je ugrađen i modernizovan top u kal 125mm koji može da upotrebljava municiju povećane probojnosti. Kao i kod ranijih verzija, ovaj top pored granata može da ispaljuje i vođene protivtenkovske rakete.

Još jednu izuzetno važna sposobnost tenka je omogućena integracijom naprednih sistema veze. Sistem komandovanja jedinstvenim taktičkim odeljenjem (ESU TZ) koju su razvili elektronski inženjeri koncerna „Sozvezdie“, omogućava tenku T-90M da u toku izvođenja borbene operacije bude integrisan u visokozaštićenu komandnu informaciono-komutacionu mrežu, koja radi u realnom vremenu. Na ovaj način se nemerljivo povećava taktička koordinacija a samim tim i efikasnost svih jedinica koje učestvuju na bojnom polju.

Najpoznatiji ruski geopolitičar o 21. godišnjici agresije na Srbiju! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA