Najnovije

PRETI NAM NOVA PANDEMIJA! Naučnici u slepim miševima pronašli sedam novih korona!

Naučnici su u slepim miševima u afričkoj državi Gabon otkrili sedam novih sojeva korona virusa, ali nije jasno da li oni mogu preći na čoveka i izazvati novu pandemiju.

Slepi miševi prenose koronu (Foto: Jutjub)

Od ranije je poznato da korona virusi mogu preći sa slepog miša na ljude i uzrokovati ozbiljne bolesti, kao što je bila epidemija SARS-a 2002/03 i sadašnja pandemija kovida-19.

Za te bolesti se smatra da su nastale nakon što je korona virus sa slepog miša, verovatno preko posrednika, došao u ljudsku populaciju.

Većina identifikovanih sojeva korona virusa u slepim miševima pronađena je kod azijskih vrsta, ali se sve više otkriva i kod afričkih.

Lekar Gael Maganga iz Međunarodnog centra za medicinska istraživanja Fransvil u Gabonu i njegove kolege nedavno su testirali više od 1.000 slepih miševa koji žive u pećinama širom zemlje i kod 18 otkrili korona virus.

Genetskim sekvenciranjem utvrđeno je da je sedam korona virusa, pronađenih kod slepih miševa koji jedu insekte, do sada potpuno nepoznato.

Pet od tih sedam novih virusa usko je povezano sa poznatim korona virusom, nazvanim 229E, koji kruži među ljudima od šezdesetih godina prošlog veka, a obično izaziva samo blage simptome prehlade.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi ti novi sojevi takođe mogli preći na ljude i prouzrokovati blage simptome, ili možda čak ozbiljniju bolest, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo, prenose agencije.

Pročitajte OVDE zašto su vlasti u Vuhanu skrivale prave razmere epidemije.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA