Najnovije

HAOS I POŽARI: Kome su u interesu neredi u Švedskoj? (VIDEO)

Talas haotičnih nemira izbio je u švedskom Malmeu, nakon što su antiislamski aktivisti snimili kako javno spaljuju Kuran, što je izazvalo proteste koji su se ubrzo pretvorili u nerede, a demonstranti počeli podmetati požare i sukobljavati se sa policijom.

Švedska nemiri u Malmeu (Foto: Jutjub)

Otprilike 300 ljudi okupilo se duž glavne saobraćajnice u Malmou u petak oko 19:30 po lokalnom vremenu u znak protesta nakon što su članovi ekstremno desničarske političke stranke ranije tokom dana spalili Kuran, prema izveštajima lokalne štampe. Kako je gomila rasla, na ulici su počeli požari kada je zapaljeno nekoliko automobila, što je izazvalo snažan odgovor policije koja se borila da situaciju stavi pod kontrolu.

“Trenutno imamo nasilne nerede i nemamo kontrolu nad njima”, rekao je portparol policije Rikard Lundkvist za lokalne vesti usred nereda.

Izbili su sukobi između demonstranata i policije u okrugu Rosengard u Malmeu, gde su kamenje, cigle sa pločnika i vatrometi bacani na policajce i vozila hitne pomoći.

Povici „Alahu akbar“ („Bog je velik“ na arapskom) mogu se čuti na snimcima koji kruže internetom, a na kojima su prikazane gume i drugi otpatci spaljeni na ulici, a stub crnog dima se uzdiže u noćno nebo. Zabeležen je i veliki požar u podzemnoj garaži u Rosengardu, udaljenoj oko 1 km od glavnog područja nemira.

Paljenje Kurana koje je pokrenulo nerede izvršili su pripadnici Stram Kurs („Tvrda linija“), krajnje desne političke stranke Danske koju je 2017. osnovao advokat i antiislamski aktivista Rasmus Paludan.

Aktivisti su snimili spaljivanje Kurana, svete knjige, koje je urađeno u javnom parku. Na drugom mestu u Malmeu, tri člana Stram Kursa su uhapšena zbog podstrekivanja protiv etničke grupe nakon što su u javnosti zapalili drugi Kuran.

Paludanu je ranije u petak zabranjen ulazak u Švedsku, vraćen je na graničnom prelazu u blizini Malmoa i uručena mu je dvogodišnja zabrana ulaska u zemlju zbog zabrinutosti da bi mogao “narušiti javni red”, rekao je PR policije.

Desničarski aktivista prethodno je zatražio dozvolu za održavanje demonstracija u Malmou, gde je trebalo da prisustvuje paljenju Kurana sa uličnim umetnikom Danom Parkom, što su švedske vlasti odmah odbile. Sud tvrdi da, iako su „sloboda okupljanja i demonstracija ustavom zaštićeno pravo“, vlada može zabraniti okupljanje „iz razloga reda i sigurnosti“.

Čudno kako u Švedskoj i Bjelorusiji kreću nemiri i nitko se ne pita kome je u interesu aktualna eskalacija? Tko želi sukobiti muslimane i kršćane, glavno je pitanje na kojeg treba odgovoriti?

Pročitajte OVDE   ko se to igra sa vatrom.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA