Najnovije

Autorka koja je opisala sve Henrijeve kraljice oslikala je duboko intiman portret i poslednje među njima

Filipa Gregori je svetska bestseler autorka i kraljica istorijskih romana. NJen najpoznatiji roman „Druga Bolenova kći“ objavljen je 2002. i po njemu je snimljen istoimeni film.

Foto-Laguna

Izdavačka kuća Laguna objavljuje novi roman Filipe Gregori „Ukroćena kraljica“ u prevodu Aleksandre Čabraje, istorijsko-politički roman koji čitaocima predstavlja Katarinu Par, prvu damu engleske učenosti.

Katarina Par, tridesetogodišnja udovica u tajnoj vezi sa novim ljubavnikom, nema izbora kad joj kralj Henri – čovek koji bi joj mogao biti otac i koji je sahranio četiri žene – naredi da se uda za njega.

Katarina je potpuno svesna opasnosti sa kojom se suočava: prethodna kraljica je potrajala šesnaest meseci, a ona pre nje jedva godinu i po dana. Međutim, Henri obožava svoju novu nevestu, a Katarinino poverenje prema njemu jača dok ona ujedinjuje kraljevsku porodicu, okuplja krug radikalnih mislilaca u srcu dvora i vlada kraljevstvom kao namesnica.

Ipak, da li je sve to dovoljno da bi se osetila sigurno?

Autorka koja je opisala sve Henrijeve kraljice oslikala je duboko intiman portret i poslednje među njima: žene koje je žudela za strašću, moći i učenosti na dvoru surovog tiranina.

„Katarina Par bila je izuzetno obrazovana i prefinjena žena koja je umela da misli svojom glavom, da neosetno nametne svoju volju, ali i da se sačuva od opasnih dvorskih spletkarenja i pogibeljnih zavera. Kao velika zagovornica protestantizma bavila se prevođenjem verskih tekstova i tako ostala upamćena kao jedna od prvih autorki u britanskoj književnosti“, rekla nam je Aleksandra Čabraja, koja je na srpski jezik prevela čak devet knjiga Filipe Gregori.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA