Najnovije

EKSKLUZIVNO: Ovo su kandidati za naslednika patrijarha Irineja! Odlučiće Sveti Duh

Bliže se izbori za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, a prema saznanjima našeg portala iz dva različita izvora kandidati su manje više poznati.

Vladike Porfirije i Irinej Bački (prvi i drugi s leva) već figuriraju kao sigurni kandidati, dok je treći, Jovan, pod znakom pitanja (foto: Jutjub)

Prema navodima našeg izvora bliskog SPC, Sveti Duh bi trebalo da bira između koverti sa imenima vladike Porfirija, Irineja Bulovića i Jovana Šumadijskog.

Međutim, drugi izvor iz Patrijaršije otkriva da prva dva kandidata jesu Porfirije i Irinej Bulović, ali da ime trećeg još nije usaglašeno.

- Tačno je da episkop Šumadijski Jovan figurira kao najozbiljniji kandidat za treću kovertu, ali to još nije potvrđeno. Inače, zanimljivo, treća koverta uvek pobeđuje, pa prema tome, onaj ko bude treći kandidat, biće patrijarh. Tako je bio slučaj i sa patrijarhom Pavlom i sa Irinejom Niškim - kaže naš sagovornik.

Prema Ustavu SPC Sinod bira tri kandidata, a svaki od njih mora prikupiti dovoljan broj glasova. Potom se patrijarh bira žrebom, odnosno kako se veruje, Sveti Duh bira ko će predstavljati SPC. Ovakav izbor je uveo patrijarh German, a kako se priča, to je bio njegov plan da osujeti komuniste da nakon njegove smrti postavljaju patrijarhe. Čini se da taj metod i danas mrsi račune političarima.

A evo u kom hramu će se obaviti izbor patrijarha, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda, N.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA